dimecres, 30 de setembre del 2009

Tres guies per no perdre’s les consultes per la independència

Primer fou Arenys de Munt. Després semblava que seria allò de dos, tres, quatre Arenys. I després la cosa ha anat a més. En part per l’impuls de les Candidatures d’Unitat Popular (CUP), de plataformes d’àmbit nacional i comarcal sota la consigna de “Dret de Decidir”, d’altres instàncies municipalistes (particularment, de Decidim.cat, que fa una trobada aquest dissabte 3 d’octubre), d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), etc. Hi ha dos moviments en aquestes iniciatives: d’una banda aconseguir el suport institucional de la Corporació Municipal respectiva i de l’altre bastir les comissions organitzadores i avaluadores que es faran càrrec de la consulta. A banda de pla d’organització municipal, algunes iniciatives mostren un esperit de coordinació comarcal. Hi ha diferències en la concreció de la qüestió, que bé pot demanar l’opinió dels veïns sobre l’estatus polític vigent o bé sobre la conveniència de fer-hi un referèndum o consulta d’abast nacional. En tot cas, però, el que sembla importar és desafiar als qui neguen el dret d’autodeterminació o el sotmeten a un curiós principi d’heterodeterminació.

És fàcil perdre’s i per això convé ara fer una llista de tres lligams per fer-hi un seguiment:
- Referedumindependencia.cat, que s’ha posat en funcionament aquesta setmana i que vol recollir, més que no pas l’actualitat quotidiana de les diferents iniciatives, sí les dades principals: dates de convocatòria, mocions oficials corresponents, resultats, etc.
- Des de Llibertat.cat mantenen una plana amb informació més exhaustiva, municipi a municipi, sobre el que s’hi ha fet, amb reeiximent o no. I és que saber també com s’han refusat mocions és il·lustratiu per veure determinades posicions polítiques. La llista no és exhaustiva, ja que per exemple a Esplugues de Llobregat fou refusada una moció en aquest sentit que, presentada pel regidor d’ERC, comptà únicament amb el suport de CiU.
- Tampoc no és exhaustiva la plana informativa de Directe.cat, però té la voluntat de ser-ho. També hi trobem un mapa, territorialment obert, que contrasta amb el mapa territorialment tancat que publica el diari Avui.

Mentrestant, els Fills del Doctor Cat, que ja participaren en la Comissió Organitzadora d’Arenys de Munt, seran aquest 3 d’octubre a Arins, on els seus correligionaris gallecs volen sotmetre a consulta popular la següent qüestió: “Deseja que Galiza continue a ser umha colónia como nos últimos 525 anos ou, polo contrário, quere que apartir de agora seja algo completamente diferente?”. Una bona qüestió, car no se sap si dir és dir no, o si dir no és dir . Però, bé, la intenció ja s’entén.