divendres, 4 de desembre del 2009

Un 46,3% de la població de la Regió de Barcelona votaria SÍ a la independència

El diari Avui publicava ahir una enquesta, realitzada per un equip de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i que feia la següent qüestió: “En un referèndum democràtic per decidir la independència de Catalunya, vostè què faria?”. L’enquesta es va fer el període directament ulterior a la Consulta d’Arenys de Munt, entre el 14 de setembre i el 2 d’octubre del 2009. Hom ha discutit si l’enquesta pot ajudar a fer-nos una idea de quin serà el nivell de participació en les consultes del 13-D, on és cridat a votar un total de 700.000 persones. No obstant, l’enquesta fa referència a un “referèndum democràtic”, una expressió que s’interpreta com un referèndum vinculant, i beneït per la legalitat vigent. Així doncs, resulta difícil creure, com es deduiria de l’enquesta, una participació de més del 65%, i un vot favorable superior al 50% del cens.

En tot cas, de l’enquesta ens interessa quina seria la posició de la població de la Regió de Barcelona davant la qüestió esmentada:
- hi votaria a favor, un 46,3% de la població.
- hi votaria en contra, un 19,8% de la població.
- s’abstindria un 26,6%.
- hi ha un 5,9% de NS/NC.

Com que el marge d’error és del 2%, podríem avaluar la població favorable a la independència en un 44-48%. No arriba a la majoria i empata amb la suma dels qui s’abstindrien i dels qui votarien que “no”. Però el que és remarcable és que la participació se situaria en un 64-68%.

Les dades són de fa més de dos mesos, i una enquesta és sempre una enquesta. No obstant, la virtut del moviment de les Consultes sobre la Independència és posar les coses a lloc. De les 700.000 persones cridades a votar el 13-D, hi ha 125.000 persones que, per raons d’origen, tenen negat el dret de vot en tots els comicis “democràtics”. D’altra banda, les altres seran cridades a votar l’any vinent en les eleccions al Parlament de Catalunya, i hauran de prendre bona nota de quines formacions polítiques fan por amb la Falange o amb les Casas Regionales, o quines formacions polítiques practiquen el derrotisme més infame amb declaracions desmobilitzadores dels seus màxims dirigents, o quines formacions polítiques són disposades a treure el penó del federalisme com a maquillatge de la dependència i de l’opressió nacionals.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Aquesta enquesta és la constatació que l'independentisme creix. I els que parlen de federalisme i reformar Estatuts, no s'ho creuen ni ells!