divendres, 6 de maig del 2011

La victòria per majoria absoluta del Partit Nacionalista Escocès podria dur a un referèndum d'autodeterminació en la propera legislatura

La victòria del Partit Nacionalista Escocès (SNP) és ben clara. Els candidats de l'SNP s'han imposat en 52 circumscripcions electorals, mentre que els laboristes ho han fet en 15, els conservadors en 3 i els liberal-demòcrates en 2. En conjunt, els partits "britànics", han recollit, doncs, 20 circumscripcions en contrast amb les 52 de l'SNP.

Al Parlament escocès, a diferència de les eleccions al Parlament de Londres, no tots els escons s'atorguen per aquesta via majoritària. També hi ha un repartiment proporcional per regions:
- A la Regió Central, ha guanyat la llista de l'SNP, amb 3 diputats. Els laboristes també n'han tret 3 i els conservadors 1.
- A Glasgow, ha guanyat el laborisme (3 diputats). L'SNP n'ha tret 2, els conservadors 1 i els verds 1.
- Al Nord-est, ha guanyat també el laborisme (3 diputats). Els conservadors n'han tret 2. L'SNP i els liberal-demòcrates han tret 1 cadascun.
- Al Sud, ha guanyat l'SNP (4 diputats). Els laboristes han tret 2 i els liberaldemòcrates 1.
- A l'Oest, ha guanyat el laborisme (3 diputats). L'SNP ha tret 2 i els conservadors 2.

Això matisa, en part, la victòria de l'SNP, però en global 65 diputats els asseguren la majoria absoluta. L'oposició es reparteix 43 escons (29 per als laboristes, 9 per als conservadors, 4 per als liberal-demòcrates i 1 per als verds).

L'SNP s'equivocaria de lluny si malinterpretés les dades. Els laboristes, de fet, han pagat l'error de pensar-se que el 2007 era un "sanglot". No és pas un sanglot, però ara el govern d'Alex Salmond té el deure de convocar el referèndum sobre la independència d'Escòcia abans del 2015, i de fer tot el possible per guanyar-lo i per posar les bases d'una República Escocesa.