dissabte, 20 de juny del 2009

Llei electoral del Principat: què passaria si s'hagués aplicat la ILP de CpC el 2006?

Alguna vegada en aquestes pàgines hem parlat de la promesa llei electoral del Principat. La cosa sembla ara que va de veres. A banda de la projectada ILP que els Ciutadans pel Canvi han començat a coure, des del Govern de la Generalitat s'ha tramès als grups parlamentaris un avantprojecte de llei electoral. Vegem-ne els principals punts:
- la circumscripció electoral és la vegueria.
- a cada vegueria se li assigna un mínim de 2 diputats.
- la resta de diputats s'assignen d'acord amb criteris de població.
- les llistes són tancades, però els electors podrien marcar, de la llista, els seus favorits. Aquesta proposta farà que li posi un tercer ciri a Sant Ramon Llull perquè em guardi de ser cridat a servir en una mesa electoral.

La proposta presentada pel conseller Ausàs és molt semblant amb la de Ciutadans pel Canvi. L'únic és que els de CpC pensen en deixar en 1 diputat el mínim de cada vegueria.

No cal dir que algú podria pensar que aquesta mesura electoral va encarada a enfortir el PSOE i afeblir CiU.

De totes formes, hi ha factors que contraresten aquesta intenció. Bàsicament, hom passaria de 4 províncies a 7 vegueries (com que encara no hi ha mapa concretat i la cosa va per llarg, així que parlem del 2014, com a mínim). Això fa, per exemple, que els territoris interiors de la província de Barcelona s'emancipin de les àrees més PSOE-dependents.

Si fem alguns càlculs, podem aplicar la llei electoral que sorgiria de la proposta de Ciutadans pel Canvi als resultats del 2006. Si ho fem veure que canvien poques coses:
- el PSOE guanya un diputat a costa d'ERC.
- ICV guanya un diputat a costa del PP.
Curiosament, si el mínim assignat a cada vegueria passa a 2, llavors el PSOE guanya dos diputats, a costa d'ERC i del PP.

De moment no he fet els càlculs sobre altres possibilitats:
- si es contemplessin les vegueries d'Anoia-Penedès i d'Osona-Ripollès, la situació canviaria... però en detriment del PSOE.
- si la circumscripció electoral fos la comarca, i a cada comarca se li assignés un mínim d'1 diputat, la cosa ja es posaria interessant.

El cas em recorda a l'altra reforma que volen fer, en aquest cas de la llei electoral espanyola, i que tindria resultats semblants. Conclusió: els espanyolistes de CpC i d'UPyD no saben de matemàtiques. Com que no llegeixen en català, tampoc no cal patir perquè descobreixin aquest post.