diumenge, 23 d’agost del 2009

Wieseck, 1234 anys d’existència

Els primers documents que parlen de Wieseck com a localitat poblada remunten la seva existència, si més no, a l’any 775. Enguany, doncs, compliria 1234 anys. Avui Wieseck és un Stadtteil (districte municipi) del Gemeinde Gießen. Amb una superfície de 12,4 km2 estesa pel nord del municipi és el districte de més gran àrea i també un dels menys densament poblats (la població total és de 8741 habitants). Ja hem dit que el topònim Wieseck és testimoniat des del 775, i per tant és molt més antic que el topònim Gießen (testimoniat el 1152, en la carta fundacional signada pel comte Wilhelm von Gleiberg, el qual esmentàvem la setmana passada). Ja d’antuvi, però, Wieseck es refereix doblement a la localitat i al curs fluvial que la rega. El riu Wieseck és un dels afluents per l’esquerra del riu Lahn el qual, al seu torn, és un dels afluents per la dreta del Rin. A diferència del Lahn, el Wieseck no és navegable. La localitat de Wieseck neix a la riba dreta del riu homònim i en aquest sentit s’hi ha estès, mentre que les terres que separaven la localitat amb la riba esquerra del Lahn són fonamentalment destinades a l’ús agrícola i, més modernament, industrial. El Wieseck no desaigüava en el Lahn fins a l’alçada de Gießen, que en el darrer quart del segle VIII no era més que una zona d’aiguamolls. L’any 778 es documenta la construcció d’una església, sota el patrocini de l’abat Beatus von Honau. En la imatge de la capçalera veieu la “Poart” que data del 1458 i que correspon a l’antiga fortificació de la vila. Les cròniques parlen d’un paorós incendi el 1646, del qual únicament haurien sortit indemnes tres cases.


Església de Sant Miquel. S’assum que ocupa el lloc de l’església originària del 778. L’edifici actual fou construït a finals del segle XIII, amb afegits de finals del segle XV, i remodelacions i reconstruccions posteriors.


Pedra commemorativa del 12è centenari de la fundació de Wieseck

Wieseck era adscrita a la província d’Oberhessen, que vam comentar en un post anterior. La distància amb la vila universitària de Gießen (el centre universitari de tot el Gran Ducat de Hessen, de la mateixa forma que Marburg era el centre universitari del rival Electorat de Hessen) era encara marcada. Wieseck es desenvolupa com a centre industrial. Aviat es convertirà també en un baluart del moviment obrer. És simptomàtic que en les eleccions del període de la República de Weimar (tant les del propi municipi de Wieseck com les eleccions al Landtag de Darmstadt i al Reichstag de Berlin), els vots emesos de Wieseck corresponents als partits obrers (l’SPD i el KPD) sumessin habitualment més del 80%. Això, naturalment, s’estronca el 1933 amb l’arribada del nazisme al poder. Les institucions estatals amb seu a Darmstadt, tradicionalment controlades per l’SPD, són desmantellades aviat. L’1 de novembre del 1938, el municipi de Gießen es desvincula de l’administració comarcal (esdevé una kreisfrei stadt), i l’any següent, el 1939, es produeix l’agregació a aquest municipi dels veïns Kleinlinden (al sud), Wieseck (al nord) i Schiffenberg (a l’est, del qual vam parlar en aquest post). Descomptant, Schiffenberg, un municipi bàsicament rural, Kleinlinden i, particularment, Wieseck havien estat baluarts d’un moviment obrer completament desarticulat i assimilat pel nazisme. Després de la guerra i dels seus bombardejos, i sota l’ocupació nord-americana, s’inicia la reconstrucció institucional. Hom va mantenir les annexions municipals de 1939, bo i que s’assegurava una descentralització. N’és símbol el fet que, per exemple, hom mantingui la doble denominació pel carrer que, a Wieseck, rep el nom de Gießener Straße, i a Gießen, el de Wiesecker Weg. Durant un temps, Wieseck tornà a ser un baluart electoral de l’SPD. No obstant això, per exemple, la composició actual de l’Ortsbeirat (Consell de Districte) és de 4 regidors de la CDU, 3 de l’SPD, 1 de la Llista Ciutadana “Wieseck”, i 1 altre de la Llista Ciutadana “Ambient i Pau”. Gràcies als pactes, però, l’SPD governa a Wieseck i, després de les darreres eleccions de juny, també ho farà en el conjunt municipal de Gießen.




El riu Wieseck, poc abans, d’entrar en la població homònima