La conferència de Caldes de Montbui de Decidim.cat del passat 3 d’octubre va servir per fer recompte del moviment de les consultes municipals per la independència, impulsat des de diferents entitats cíviques i organitzacions polítiques. Per a la CUP les consultes tenen un “caràcter rupturista” i posarien de manifest que no hi ha lloc ja per a “rebaixes nacionals, pactes de finançament, cessió de competències o estatuts de submissió”. En la conferència, en la que van assistir un centenar de regidors, es van recomanar tres dates per concentrar les consultes municipals: el dissabte 12 de desembre i, ja per a l’any vinent, els diumenges 28 de febrer i 25 d’abril.
Les xifres impressionen. Si comptem únicament els municipis que ja havien aprovat mocions similars a la d’Arenys de Munt el 3 d’octubre, són un total de 61. Si comptem els que ho faran en les properes setmanes, la xifra s’eleva a més d’un centenar. En tot cas, limitant-nos als 61 municipis del 3 d’octubre, parlem d’un territori agregat de 2011 km2 (2,9% del territori) i d’una població total de 496469 habitants (3,6% de la població total). Naturalment, d’aquest mig milió de persones, cal descomptar els que no tindran l’edat per votar (16 anys).
Val a dir que hi ha municipis que faran consultes sense moció (i també és possible que algun municipi que hagi aprovat una moció no tiri endavant la consulta per tal o tal mancança). En tot cas, és probable que el 12 de desembre hi hagi més de mig milió persones cridades a les urnes.
La qüestió dependrà de cada municipi, per bé que des de Decidim.cat es recomana la següent: “Està d'acord que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social, integrat en la Unió Europea?”.
Ja que hi som recordem que, si bé és cert que tot va començar a Arenys de Munt, la raó que hi comencés fou el rebuig previ, acordat pels cinc partits de la Mesa del Parlament de Catalunya, d'una ILP que proposava fer la consulta a tot el Principat el 12 de setembre del 2010. Ara bé, si com deia Joan Lladó (ERC), s'aconsegueix de presentar una moció en algun municipi de Mallorca, mig oblidarem aquell rebuig. Tampoc no cal exagerar, car com diu en Joan Carretero (Reagrupament), fer un referèndum sota la legalitat espanyola és perdre'l directament. L'Artur Mas (CDC) diu també que fer-ho ara ens duria a la derrota. Però bé, això ja se sap: de derrota en derrota fins a la victòria final.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada