dilluns, 20 de juliol del 2009

550, 500, 400 i 200: aniversaris commemorats a la Universitat d'Estiu de Gandia

Som ja al bell mig de la temporada d'estiu de les Universitat, i arriba la Universitat d'Estiu de Gandia, que organitza des de fa 27 anys la Universitat de València. El programa de la Universitat parla De les arrels al futur i fa referència a quatre aniversaris:
- El passat 3 de març es complien els 550 anys de la mort d'Ausiàs March. Sí, certament, la xifra no és rodona. Però el Cinquè Centenari, escaigut el 1959, es commemorà en un altre entorn.
- Més rodona és la xifra següent. El 28 d'octubre del 2010 tindrà lloc el Cinquè Centenari del naixement de Sant Francesc de Borja, home que corona i santifica l'il·lustre llinatge d'homes d'església. El 1483, el Ducat de Gandia passà a mans dels Borja, i Sant Francesc de Borja era fill del tercer duc de la nova dinastia, i ell mateix en seria el quart a partir de 1542. No fou fins que enviudà, el 1546, que va poder seguir la seva vocació religiosa i es va fer de la Companyia de Jesús. El 1565 es convertí en el General de l'Orde, càrrec que ocupà fins a la mort (1572). Amb motiu del Primer Centenari de la seva mort, l'església promogué la seva canonització. Des de llavors hom pot batejar els fills com a Borja, sense que quedi clar si hom homenatja al P.J. al P.M. o al Príncep Cèsar.
- Enguany també es commemorà el 400 aniversari de l'expulsió dels moriscos. En aquest sentit hom ha recordat maliciosament que mentre els jueus sefardites tenen ple dret a reclamar la ciutadania espanyola, com és que no la poden demanar els moriscos.
- I, finalment, cal recordar que el passat mes de febrer era el 200 aniversari del naixement de Charles Darwin.

Literatura i història de Gandia, història econòmica i de les cultures, i les ciències naturals són alguns dels eixos més destacats, per bé que lluny de ser únics, dels cursos ofertats.