dimarts, 6 de maig del 2008

L'autonomia de Santa Cruz

El poble cruceño ha aprovat un Estatut d'Autonomia en el marc de la República de Bolívia. La participació ha estat d'un 60% i els vots favorables suposen un 85%. Això equival a un 50% de la població cruceña. Certament, el marge és minso, però la victòria no és qüestionable.

El govern bolivià d'Evo Morales insisteix en la il·legalitat de la consulta. De totes formes seria un error ignorar els resultats. Com també és un error caure en una determinada demagògia contra el 'separatisme' cruceño i en una apologia del centralisme bolivià. Si hi ha un futur per les Amèriques aquest no es pot construir amb una adhesió cega a unes fronteres estatals i una retòrica patriòtica. Tampoc no es pot blasmar alegrement l'autonomisme cruceño parlant de "regió rica", de "població europea i criolla", etc.

Tot i així és un fet que el conflicte de Santa Cruz és, sobretot, un conflicte intern. La mateixa dreta unitarista quan governava a la capital, ara es transforma en autonomista per tal d'aplegar el màxim suport. Es volen disfressar els conflictes socials en el si de Santa Cruz com un conflicte entre la Bolívia Oriental (altiplà, regions més desenvolupades) i la Bolívia Occidental (serra, regions menys desenvolupades) o entre la Bolívia indígena i la Bolívia criolla.

Tot i així, si Bolívia vol avançar i ho haurà de fer a través d'un règim d'autonomies per aquelles regions que ja han manifestat la seva voluntat en aquest sentit. L'autonomia regional, combinada amb l'autonomia dels pobles, no serà un afebliment d'un govern central veritablement progressiu. Si ho serà en canvi una posició anti-autonomista de principi que deixi entreveure la finalitat de crear una nova casta burocràtica que substitueixi simplement a la plutocràcia compradora que històricament ha detentat el poder.

2 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Estic recollint documentació per fer un article sobre el mateix tema. No és només que el govern Morales insisteixi en la il·legalitat de la consulta. És que Evo Morales ho argumentava d'una manera força estranya: "Morales lanzó un torpedo a los autonomistas al cuestionar el respaldo popular de la consulta ya que entre votos nulos, votos contrarios y abstenciones los votos a favor del Estatuto no llegan el 50% del padrón. Siguiendo el mismo sistema de hacer cuentas Morales nunca habría sido elegido, replicó ayer el líder autonomista Carlos Daoub. Y es que el presidente boliviano fue elegido con el 54% de votos, porcentaje donde no entró ni la abstención ni los votos en blanco y nulos". Sense comentaris.

Joan de Peiroton ha dit...

Tens tota la raó. No es pot ignorar el resultat d'aquesta votació. A més, no es tracta aquí de tornar a dibuixar noves fronteres per aquest país que va perdre 30 % del seu territori com a consequència de les guerres amb els seus veins, sinó de redefinir les competències regionals.