divendres, 4 de setembre del 2020

La seguretat i immunogenicitat del vaccí rus d’adenovirus recombinant contra la covid-19

Amb major o menor fortuna, les diferents regions del planeta malden per aplanar la corba epidèmica d’infeccions per SARS-CoV-2 i de casos greus de la malaltia coronavírica que provoca (la covid-19). Arribats al darrer terç del 2020, l’atenció se centra en bona mesura en l’arrencada de campanyes específiques de vaccinació. Però encara som lluny d’aquesta fase. De tota manera és interessant seguir els resultats d’assaigs clínics dels diferents vaccins desenvolupats. La revista Lancet publica avui un article encapçalat per Denis Y. Logunov sobre els resultats de dos estudis oberts no-aleatoritzats de fase 1/2 corresponents a dues formulacions del vaccí rus basat en vectors recombinants adenovirals (rAd26 i rAd5). La decisió de les autoritats russes d’abreujar la fase 3 fou rebuda amb escepticisme per la comunitat sanitària mundial, i és doncs en aquest context que es llegeix aquest article.

La resposta immunitària cel·lular sembla tindre especial protagonisme en la protecció davant del SARS-CoV-2, i en aquest gràfic observem com el vaccí rus estimula la resposta de limfòcits T contra la glicoproteïna vírica

El vaccí

Allò que anomenem el “vaccí rus” consisteix en dos components, d’una banda un vector recombinant d’adenovirus de tipus 26 (rAd26) i un d’adenovirus de tipus 5 (rAd5). Tots dos components incorporen el gen que codifica la glicoproteïna S del SARS-CoV-2, i és per això que reben la denominació de rAd26-S i rAd5-S.

El vaccí s’assaja en dues formulacions, una de congelada i una altra de liofilitzada.

Dos assaigs de fase 1/2

Logunov et al. presenten els resultats de dos estudis oberts i no aleatoritzats que es feren a Rússia. Són estudis de fase 1-2, en els que participaren voluntaris adults sans, de 18 a 60 anys d’edat. En la fase 1, s’administrava intramuscularment en el dia 0 una dosi bé de rAd26-S o de rAd5-S, i se’n comprovava la seguretat en els 28 dies següents.

La fase 2 de l’estudi començava a partir del dia 5, amb una injecció intramuscular de rAd26-S seguida tres setmanes després d’una de rAd5-S. En aquesta fase hom mesurava la generació d’anticossos específics contra el SARS-CoV-2 (en els dies 0, 14, 21, 28 i 42), però també la immunitat cel·lular específica d’antigen.

Les conclusions

El recrutament es realitzà entre el 18 de juny i el 3 d’agost, amb un total de 76 participants (38 per cada estudi). Les formulacions assajades eren segures i ben tolerades, amb les reaccions normals de dolor en el punt d’injecció (58%), hipertèrmia (50%), maldecap (42%) i astènia (28%). Tots els participants generen anticossos contra la glicoproteïna S, així com respostes immunitàries cel·lulars. Caldrà veure, però, en futurs estudis si aquesta resposta és prou efectiva com per a previndre la covid-19 en els vaccinats.

Lligams:

- Safety and immunogenicity of an rAd26 and rAd5 vector-based heterologous prime-boost COVID-19 vaccine in two formulations: two open, non-randomised phase 1/2 studies from Russia. Denis Y Logunov et al. The Lancet (2020).