Aquests dies el Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC) es troba reunit a Inderlache, localitat situada als peus dels Alps bernesos (imatge). Avui s'ha presentat el resum per a responsables polítics del sisè report de síntesi (AR6), que ha estat redactat sota la presidència de Hoesung Lee, professor de l'Escola d'Energia i Ambient de la Universitat de Corea, amb seu a Seul.
En el report s'insisteix en què existeixen diverses opcions viables i eficaces per a reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un esforç de mitigació del canvi climàtic antropogènic, combinat amb opcions d'adaptació a aquest. Aquestes opcions no tan sols entranyarien una reducció de les pèrdues i danys per a la natura i per a les persones, sinó que també aportarien beneficis positius, garantint un futur sostenible i habitable per a tothom.
Ara bé, l'objectiu de limitar l'escalfament global a 1,5 K es presenta actualment com més difícil que fa cinc anys. En aquest lustre no han deixat d'augmentar les emissions de gasos d'efecte hivernacle, la qual cosa mostra que el ritme i l'escala de les mesures adoptades fins ara són insuficients per mitigar el canvi climàtic.
En l'actualitat s'estima que la temperatura global mitjana ha pujat 1,1 K per damunt dels nivells preindustrials. La raó d'aquest augment es troba en la crema de combustibles fòssils, o l'ús desigual i insostenible de l'energia i de la terra. Aquest escalfament es troba al darrera d'una major freqüència i intensitat de fenòmens meteorològics extrems, que constitueix el principal impacte del canvi climàtic sobre la natura i sobre les persones: onades de calor de major intensitat, pluges més fortes, etc. Aquest impacte es tradueix indirectament en inseguretat alimentària i inseguretat hídrica. Alhora, el canvi climàtic té lloc en un context de canvi global, en el qual també hi participa un augment de la conflictivitat armada i d'altres riscos existencials com les pandèmies.
Una de les autores del report, Aditi Mukherji, directora d'Adaptació i Mitigació Climàtiques de l'Institut Internacional de Gestió d'Aigua, ha parlat de la necessitat d'una justícia climàtica, davant del fet que els qui menys han contribuït al canvi climàtic són els qui s'hi veuen més desproporcionadament afectats. Mukherji es refereix a la meitat de la població mundial, que viu en àrees molt vulnerables al canvi climàtic. En aquestes àrees el nombre de víctimes mortals en inundacions, sequeres i tempestes ha estat quinze vegades superior a la mitjana en la darrera dècada.
Per tal de limitat l'escalfament global a 1,5 K seria necessari reduir a la meitat les emissions de gasos d'efecte hivernacle en els propers set anys. Això exigeix limitar-les en tots els sectors. Les mesures de mitigació i d'adaptació han d'anar integrades: accés a energies i tecnologies netes; electrificació amb baixa petjada de carboni; foment del desplaçament a peu, en bicicleta o en transport públic.
La clau de totes aquestes mesures es troba en el finançament. Els sisè report considera que hi ha prou capital en el món per promoure una disminució ràpida de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, i per això fan una crida a governs, bancs centrals, reguladors i inversors a treballar-hi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada