dilluns, 21 de maig del 2007

Sergi Pàmies, Frankfurt i els kubotans

No sé si el Tripartit 2.0 fa por. Com a poc, fa respecte. Joan Saura, el Lavrentin Beria del govern Montilla-Carod, ha sortit en defensa avui dels 'kubotans', tot dient que és una arma reglamentària dels Mossos d'Esquadra, amb finalitat autodefensiva i especialment adaptada a les necessitats de la brigada mòbil. Comentaris addictes al règim s'han afanyat a corroborar el comunicat i a assenyalar que els agents feren servir els kubotans per defensar-se de "manifestants violents". Els mateixos addictes, suposem que en un cert arrabatament, han assegurat que els okupes són l'autèntica causa del problema de l'habitatge a Barcelona, "perquè com que no paguen ni lloguer ni hipoteca, encareixen els lloguers i hipoteques que paguen els ciutadans". Per molt que sigui comprensible que ens vingui al cap la paraula "kronstadt" quan veiem o sentim aquests desarrapats divins, la fixació del tripartit contra els okupes és malaltissa.

"Mentides i repressors per sistema". Aquesta és la fama que els exaltats volen penjar al tripartit.

Canviem de tema i acostem-nos a la societat integrada. Concretament a un escriptor respectable, fill d'eurocomunistes respectabilíssims. Es tracta de Sergi Pàmies. Sense ésser-ne probablement mereixedor, és un dels autors vius més traduïts de la literatura catalana.

Amb tanta conya sobre la Fira del Llibre de Frankfurt, on Catalunya (sic) és la cultura convidada, es fa difícil pensar que l'administració encara no s'hagués posat en contacte amb els escriptors convidables. Però el cert és que Sergi Pàmies no va rebre la invitació de la Generalitat fins a dijous passat. Pàmies ja ha respost literàriament: "Preferiria no fer-ho". "I prefer not to", que diria Bartleby.

No sabem per què Pàmies s'estima més no anar-hi. Ni ho sabrem. Ell mateix ha declarat, i això és el més interessant de tot: "és millor no donar més explicació, perquè si la dono vénen els Mossos". I, similarment, també ha dit: "el que jo penso de la fira no puc dir-ho perquè és il·legal". I per acabar-ho de reblar: "les coses que jo penso del que està fent la Generalitat en aquesta expedició no les puc dir perquè aniria a la presó, directe".

El Periódico del règim s'ha afanyat a demanar explicacions a Pàmies per aquestes declaracions. Pàmies ha dit que cal interpretar-les d'acord amb el seu to irònic habitual.

Sí, sí, sí. És clar que sí. És un fet que d'ençà que els zapateristes van ocupar la Generalitat han sovintejat les denúncies dels Mossos d'Esquadra per allò que podríem anomenar "delictes d'opinió" (ells en diuen "apologies" del terrorisme o de qualsevol altre -isme: vandalisme, racisme, etc., etc., etc.). Si Pàmies renunciés al seu to irònic habitual se les hauria de veure amb una d'aquestes denúncies. I aniria de pet a la presó? Potser no, però per si els kubotants, Pàmies no se la juga. Muts i a la gàbia.