divendres, 20 de juliol del 2007

Juan del Olmo amenaça amb la presó un dibuixant de 'El Jueves'

La BBC informa del terrabastall que la censura espanyola ha organitzat contra el setmanari satíric en llengua espanyola 'El Jueves'. El jutge Juan del Olmo ha ordenat la captura de tots els exemplars del darrer número de 'El Jueves' que mostren en portada una caricatura dels "prínceps d'Astúries en acte marital". La portada ironitzava amb les propostes "natalistes" del govern Zapatero, que havia promès un ajut (molt condicionat i complicadíssim d'aconseguir) de 2.500 € per cada nou naixement o adopció.

La figura del Rei i la Casa Real en l'engranatge de la versió reformada del règim del 18 de juliol és central. El rei Juan Carlos marca la continuïtat del franquisme 1.0 amb el franquisme 2.0. Ja en el seu testament polític Franco havia deixat clar que hom podia renunciar a tot (vet ací la solidesa dels 'principios fundamentales del régimen') sempre que quedés garantida la unitat d'Espanya (traduïm: la subjecció de Catalunya a l'estat espanyol). La continuïtat dinàstica de la "espúria raza de los Borbones" té un significat simbòlic inqüestionable i té l'apreci incondicional del botifleram catalanesc.

La portada de 'El Jueves' constitueix un desafiament a la figura "irresponsable" del Rei i del seu 'hereu'. I alhora és un escarni al populisme buit i trampós de Zapatero.

Per Juan del Olmo, teledirigit des de la Moncloa i/o la Zarzuela, la caricatura 'ataca l'honor i la dignitat de les persones representades'. Uns arguments esgrimits, recordem-ho, per l'islamisme quan va haver-hi tot aquell afer sobre les caricatures del suposar fundador de la religió musulmana.

A la revista 'El Jueves' se la pot acusar de moltes coses. És evident que forma part de l'engranatge cultural de l'opressió nacional contra Catalunya. També se la pot acusar d'un gust dubtosíssim i de vehicular sovint missatges purament reaccionaris i/o que freguen el feixisme. Però res d'aquestes acusacions justifica que, en un context de 'normalitat' com el que, per bé o per mal, vivim, se segrestin publicacions o s'amenaci amb la presó a caricaturistes. I encara menys que aquesta persecució vagi a càrrec d'assalariats del social-totalitarisme de Zapatero o dels censuradors implacables que envolten al "sucesor a título de rey".

Del Olmo ha exigit la identificació del caricaturista (com si no fos prou clar, però és que, és clar, aquests censors volen a més aconseguir la traïció de la redacció de 'El Jueves'). L'amenaça amb la presó ja que en l'estat espanyol hi ha una llei especial que castiga amb dos anys de presó les injúries a la família reial.