dissabte, 14 de setembre del 2013

El projecte Castor i els microsismes marins davant de Vinaròs

Ahir divendres 13, a les 8h35, es registrava un moviment sísmic, amb epicentre situat en el mar, a uns 20 quilòmetres del litoral d'Alcanar-Vinaròs (la Sènia). Del sisme han elaborat comunicats tant l'Institut Geològic de Catalunya (IGC) com l'Institut Geogràfic Nacional d'Espanya.

Aquest sisme, de 2,8 graus, segons el comunicat de l'IGC és el més pronunciat d'una setantena de microsismes que han tingut lloc en aquesta mateixa zona des del passat dilluns dia 9, i que han estat detectats pels sismògrafs de l'Observatori de l'Ebre. Cap d'aquests sismes, que se sàpiga, no ha estat sentit per la població.

Xavier Goula, responsable de Sismologia de l'IGC ha admès que aquesta sèrie sísmica tan poc habitual "podria estar efectivament relacionada amb la injecció de gas sota el sòl marí, un fenomen que ja és conegut per altres experiències". Estefania Blanch, de la Secció de Sismologia de l'Observatori de l'Ebre encara és més clara en dir que "aquesta sismicitat induïda ja s'esperava i pot respondre als canvis i assentaments del terreny que es van produint a l'injectar el gas, ocasionats per la variació de pressions".

De fet, el jaciment petrolífer "Amposta", abandonat en el seu moment per esgotament de la reserva, es troba justament situat a un 22 quilòmetres del litoral de Vinaròs. L'empresa Escal UGS desenvolupa l'anomenat Projecte Castor, consistent en la injecció de gas en aquest antic jaciment, amb la finalitat de proporcionar una reserva operativa al sistema gasista de l'estat espanyol, amb un volum global equivalent a 2 mesos del consum total mitjà de gas de l'estat. El jaciment consisteix en una capa de roca calcària porosa, d'uns 300 metres de gruix mitjà, situada a uns 1.800 metres de profunditat en el subsòl marí. Aquest jaciment té un volum útil de emmagatzematge de gas de 1.300 milions de metres cúbics, i actualment el cabal d'injecció és de 8 milions de m3 diaris, mentre que el cabal d'extracció és de 25 milions. Aquestes xifres fan de Castor Vinaròs "el més gran magatzem de gas natural" de la Península Ibèrica.

Ja fa anys que veïns i entitats d'Alcanar i de Vinaròs s'oposen al projecte Castor, sota el lema "No al projecte Castor a les terres del Sénia". Els microsismes d'aquests darrers dies han empès de nou el moviment, i Marina Albiol, diputada d'Esquerra Unida de Castelló, ha sol·licitat a la Generalitat Valenciana la investigació de possibles efectes sobre el fons i l'ecosistema marí. Al capdavall, els microsismes indiquen un reassentament del terreny.