dijous, 28 de novembre del 2019

Deu condicions per al diàleg, segons Societat Civil Catalana

Avui ha tingut lloc a partir de les cinc una trobada entre dirigents del PSOE i d'ERC. Encara que el motiu de la trobada és negociar el suport o l'abstenció d'ERC a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern, tots dos partits han afirmat que es tracta també d'establir un diàleg més ample i durador. ERC afirma, en aquest sentit, la necessitat d'un diàleg entre el Govern d'Espanya i la Generalitat de Catalunya.

En aquest context han aparegut diversos posicionaments. Un d'aquests, publicat el dimarts, era el decàleg de condicions que Societat Civil Catalana (SCC) proposa per al diàleg. En els rengles del constitucionalisme de Catalunya creix al mateix temps una esquerda entre els sectors més propers al PSC, com la mateixa SCC, i els de caràcter més conservador. Així ha estat rebut aquest decàleg.

De tota manera, convé fer una lectura dels deu punts exposats:
- 1. Fer normal en les institucions el que és normal en el carrer. Això implicaria una segona normalització, que complementés la primera (la normalització del català i d'altres signes d'identitat) en referència a la pluralitat interna de Catalunya.
- 2. Neutralitat de l'administració i de les institucions.
- 3. Descolonització ideològica dels espais públics.
- 4. Reforma del sistema electoral català. SCC es refereix específicament a la subrepresentació que té la província de Barcelona en el Parlament de Catalunya.
- 5. Fi del sistema d'immersió lingüística i de l'adoctrinament escolar. SCC demana que català i castellà siguin llengües vehiculars en l'escola i que no hi hagi biaix nacionalista en els llibres de text.
- 6. Despolitització dels Mossos.
- 7. Mitjans públics pluralistes.
- 8. Cessament de la política clientelar.
- 9. Rebuig a la unilateralitat i a la violència.
- 10. Auditoria del Procés. En aquest sentit SCC és una de les entitats que promogué la causa que es dirimirà properament en el Tribunal de Comptes.