dimarts, 19 de novembre del 2019

Amnistia Internacional sobre la sentència 459/2019 del Tribunal Suprem

Aministia Internacional ha emès avui una declaració pública sobre la causa especial 3/20907/2017 ("els fets esdevinguts a Catalunya la tardor del 2017 en el marc del procés secessionista") i la sentència de la Sala Segona del Tribunal Suprem emesa el 14 d'octubre del 2019. En la declaració, AI "expressa la seva preocupació per la definició del delicte de sedició a la legislació espanyola i la interpretació que n'ha fet el Tribunal Suprem". Considera que s'ha vulnerat el principi de legalitat. Sobre la condemna a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart diuen que és "una restricció excessiva i desproporcionada de l'exercici pacífic dels seus drets humans".

Val a dir, que AI no troba elements per afirmar que el procés judicial hagi vulnerat les garanties d'un judici just.

AI demana al legislador que revisi substancialment el tipus penal de sedició perquè no pugui criminalitzar indegudament l'exercici de les llibertats d'expressió i reunió pacífica.

Pel que fa a Sànchez i Cuixart, en demana la posada en llibertat de forma immediata i que s'iniciï un procés que n'anul·li la condemna per sedició.

Pel que fa als ex-membres del Govern i del Parlament considera que la condemna es basa en un "delicte vagament definit", i que caldria que en la consideració dels eventuals recursos legals es tingués present la vulneració del principi de legalitat. Concretament, demana a la representació del Ministeri Fiscal davant del Tribunal Constitucional que hi defensi el principi de legalitat.