dilluns, 9 d’octubre del 2023

El mercat laboral femení: Claudia Goldin, Premi Nobel d'Economia 2023

La Reial Acadèmia Sueca de Ciències ha anunciat avui la concessió del Premi Sveriges Riksbank en Ciències Econòmiques en Memòria d'Alfred Nobel a Claudia Goldin "per haver fet avançar la nostra comprensió dels resultats de les dones en el mercat laboral".

Claudia Goldin

Claudia Goldin (*NY, 1946) es doctorà a la University of Chicago el 1972. És professora a la Harvard University.

Les dones en el mercat de treball

Com a historiadora econòmica Claudia Goldin ha treballat sobre dos segles d’arxius en referència a les diferències de gènere en el mercat laboral dels Estats Units. La participació de la dona en el mercat laboral segueix en aquests dos-cents anys d’història americana una forma d’U. Així doncs, en la transició d’una societat agrària a una d’industrial, a començament del segle XIX hi ha una caiguda en la participació laboral de les dones casades. Amb la terciarització de l’economia a principi del segle XX es registra un augment en la participació laboral de les dones casades. Aquest augment s’acompanya d’una evolució de les normes socials sobre la responsabilitat de la dona a la llar. Des de llavors creix el nivell educatiu de les dones, i ja a principi del segle XXI en molts països de renda alta el nivell educatiu mitjà de les dones supera substancialment la mitjana masculina. Goldin & Katz (2002) han assenyalat particularment el rol de la píndola anticonceptiva en aquesta transformació, de forma que la planificació familiar s’associà a una planificació de la carrera laboral.

Pel que fa als ingressos laborals, Goldin ha seguit l’evolució de la diferència de paga entre homes i dones, que es mantingué durant força temps. Goldin ho atribueix a decisions educatives fetes en la joventut, sovint basades en l’experiència de les generacions prèvies de mares i àvies. Bertrand et al. (2010) assenyalen que actualment es manté una diferència de paga en una mateixa ocupació del sector financer o corporatiu entre homes i dones sense fills, d’una banda, i entre dones que són mares de l’altra: una diferència que arrenca en gran mesura des del moment del naixement del fill primogènit.

Lligams:

- Pàgina web de Claudia Goldin a Harvard.

- Understanding the Gender Gap: An Economic History of American Women. Claudia Goldin. Oxford: Oxford University Press (1990).

- The Power of the Pill: Oral Contraceptives and Women's Career and Marriage Decisions. Claudia Goldin, Lawrence F. Katz. Journal of Political Economy 110: 730-770 (2002).

- The Quiet Revolution That Transformed Women's Employment, Education, and Family. Claudia Goldin. American Economic Review 96: 1-21 (2006).

- Dynamics of the Gender Gap for Young Professionals in the Financial and Corporate Sectors. Marianne Bertrand, Claudia Goldin, Lawrence F. Katz. American Economic Journal: Applied Economics 2: 228-255 (2010).

- The Cost of Workplace Flexibility for High-Powered Professionals. Claudia Goldin, Lawrence F. Katz. Annals of the American Academy of Political and Social Science 638: 45–67 (2011).

- A Grand Gender Convergence: Its Last Chapter. Claudia Goldin. American Economic Review 104: 1091-1119 (2014).