La XV Legislatura de Catalunya quedarà truncada si el Parlament no investeix un president abans de final de mes. El cas és que ahir el primer secretari del PSC-PSOE, i líder del grup socialista del Parlament, Salvador Illa, comunicà al president de la Cambra, Josep Rull, que ja disposa d'una majoria suficient. Aquesta majoria s'ha assolit amb acords amb ERC (referendat per la militància d'ERC divendres) i els Comuns. Tot plegat suma 68 diputats. Val a dir que demà dilluns Jovent Republicà valorarà si la seva diputada, del Grup d'ERC, trenca o no la disciplina de vot. Si ho, els 67 diputats podrien ser suficients atenent les dificultats de vot d'alguns diputats de Junts, particularment de Carles Puigdemont. Puigdemont, que ha declarat que serà presencialment al Parlament, podria ser detingut, en el qual cas ja no quedaria gens clar que ERC mantingués el sí a la investidura d'Illa.
Assumim, però, que Jovent Republicà no obsta a la investidura d'Illa, i que Puigdemont pot votar sense obstacles gràcies a la Llei d'Amnistia. En aquest cas el Parlament quedaria estructurat en quatre blocs:
- Bloc unionista pro-governamental: 48 diputats. Aquí sumem PSC (42) i Comuns (6). Ja sabem que el PSC no s'autodefineix com a unionista, i que els Comuns preferien el concepte d'Altres. Ens entenem, però.
- Bloc independentista pro-governamental: 20 diputats. Aquí entra ERC. Val a dir que ERC afirma que el seu sí serà un sí vigilant i supeditat a l'acompliment de l'acord.
- Bloc independentista anti-governamental: 41 diputats. Aquí sumem Junts (35), CUP (4) i Aliança Catalana (2). Val a dir que Junts es desmarca de les altres dues formacions, especialment d'Aliança Catalana. La CUP acusa Junts de ser també pro-governamental (pro-Sánchez) i no vol saber res d'Aliança Catalana, i Aliança Catalana considera Junts i CUP com a part del bloc desnacionalitzador.
- Bloc unionista anti-governamental: 26 diputats. Aquí sumem PP (15) i Vox (11). Cap de les formacions es considera unionista, ja que per ells Espanya no és un regne unit a partir dels reialmes medievals sinó una nació moderna. La relació entre PP i Vox s'ha refredat en els darrers temps, de manera que cada partit fa la seva.
Fins ara el Parlament havia estat marcat per la dicotomia entre 'independentistes' i 'constitucionalistes'. Ara la cosa es complica. El govern català no serà ja independentista. L'oposició tindrà un clar color independentista, però el pes del bloc constitucionalista en l'oposició a Illa és superior al pes que l'independentisme tindrà en el bloc governamental.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada