dimarts, 8 d’octubre del 2024

Xarxes neurals artificials en l'aprenentatge automàtic (Hopfield & Hinton,Premi Nobel de Física, 2024)

Intel·ligència artificial: La Reial Acadèmia Sueca de Ciències ha anunciat la concessió del Premi Nobel de Física d'enguany a John J. Hopfield i a Geoffrey E. Hinton "per descobertes i invencions fundacionals que permeten l'aprenentatge automàtic amb xarxes neurals artificials".

John J. Hopfield

Geoffrey E. Hinton

Xarxes neurals artificials

John J. Hopfield i Geoffrey E. Hinton utilitzaren eines físiques per posar les bases de l'aprenentatge mecànic mitjançant xarxes neurals artificials. Hopfield creà una estructura amb memòria associativa que pot emmagatzemar i reconstruir informació (com ara imatges). Hinton inventà un mètode que pot descobrir independentment propietats en una sèrie de dades (com ara identificar elements en imatges).

Les xarxes neurals artificials s'inspiren en les connexions sinàptiques entre neurones del cervell i d'altres regions del sistema nerviós d'animals. Els nodes de la xarxa neural artificial són anàlegs a les neurones i tenen valor intrínsec relacionat amb la seva potència. Els nodes de la xarxa poden connectar entre ells (en analogia a les sinapsis neuronals). La plasticitat d'una xarxa neural consisteix fonamentalment en la potenciació o repressió d'aquestes connexions. L'ensinistrament de la xarxa pot consistir en l'enfortiment de la connexió entre nodes d'alt valor.

La xarxa de Hopfield, desenvolupada en els anys 1980, empra com a base física l'espín atòmic.