diumenge, 18 de febrer del 2007

El ministre d'educació neerlandès Ronald Plasterk: un altre jacobí per civilitzar i van...

Ja deia Joan Fuster que el mal d'Europa és que encara hi ha uns quants milions de jacobins per civilitzar. Un altre mal és que els facin ministres d'educació. Això és l'escaigut amb el """socialdemòcrata""" Ronald Plasterk, nomenat recentment Ministre d'Educació del Regne dels Països Baixos. El nomenament no ha caigut gaire bé en mitjans frisons (*, **). I és que Plasterk encara és recordat per haver qualificat de dialecte la llengua frisona. Per Plasterk el frisó no és més que neerlandès escrit fonèticament i parlat dialectalment. Potser els frisons podrien dir que el neerlandès no és més que frisó escrit etimològicament i parlat dialectalment. I posats a dir, el frisó és més dialecte de l'anglès que del neerlandès, o potser l'anglès és més dialecte del frisó que cap altra cosa. I fins i tot, no és cert que el neerlandès no és més que un dialecte alemany escrit sense criteris fonètics i parlat amb un fort accent nord-occidental. En tot cas, Plasterk recomana als alumnes frisons de deixar d'estudiar la seva llengua i dedicar més hores a la biologia.

Plasterk és microbiòleg i pateix molt pel virus de les llengües. Els alumnes frisons podrien prescindir també de la llengua neerlandesa en el seu currículum, però llavors tindrien garantitzat acabar l'ensenyament sense cap titulació oficial. Hi ha virus de les llengües més virulents que d'altres.

Plasterk és microbiòleg. Algú podria pensar que és un simple xovinista holandès, aferrat a Frísia com la darrera resta del gran imperi colonial, del qual Curaçao i Aruba es poden independentitzar qualsevol dia d'aquests. Però, no. Plasterk és microbiòleg i també defensa l'anihilació de la diversitat lingüística (oficial) en el Parlament Europeu. Per Plasterk l'anglès hauria de ser l'única llengua oficial del Parlament i de les institucions europees en general.

Que en prenguin nota els defensors de llengües com el francès, l'espanyol, el lituà o l'irlandès. Qualsevol dia poden fer companyia als defensors de la llengua frisona o catalana, si prospera el pensament Plasterk.

I és que Plasterk considera que el plurilingüisme a les institucions europees no és més que un signe de masclisme. Per ell, Strasburg és una mena de Babilònia... ho arreglarà transformant-lo en una mena de Sodoma (els frisons sotmesos als holandesos, els holandesos als anglesos, els anglesos als angloamericans, etc.)... Pel microbiòleg Plasterk cal desinfectar Babilònia del virus de les llengües, i construir una Unió Europea que arribi fins al cel del monolingüisme (del monocultiu bacterià).