dilluns, 1 de setembre del 2008

El tensiòmetre interimperialista (080901 - Els cinc punts de Medvedev)

No, la Unió Europea no sancionarà Rússia pel reconeixement unilateral d'Ossètia del Sud i d'Abkhàsia.

La Rússia de Putin-Medvedev, doncs, guanya la partida, si més no de moment.

Medvedev enunciava els cinc punts del que al seu parer ha de ser la política mundial:
- la superioritat dels principis fonamentals de la llei internacional. Això és una referència directa al reconeixement internacional de Kosovo i a les operacions georgianes a Ossètia del Sud de principis d'agost.
- la multipolaritat de l'escena internacional. Això es tradueix amb el refús a la unipolaritat nord-americana.
- Rússia no cerca confrontació amb cap altre país, però tampoc aïllament. "Desenvoluparem, en la mesura que sigui possible, lligams amistosos amb Europa, els Estats Units i d'altres països del món".
- Rússia protegirà les vides dels seus ciutadans siguin on siguin. Aquesta, doncs, serà el pretext de futures intervencions militars. En aquest sentit, cal no oblidar que molts ciutadans ex-soviètics de nacionalitat russa han optat o poden optar a la ciutadana de la Federació Russa, encara que no hi resideixen. Aquest ha estat el cas de la majoria de la població d'Ossètia del Sud.
- Rússia cercarà el desenvolupament de lligams amb regions amigues. Es tracta d'una referència a l'Àsia Central i a les relacions amb Xina, en el marc de l'Organització de Cooperació de Xangai. També podria indicar un reforçament de la diplomàcia russa en el sud-est asiàtic, Orient Mitjà, Àfrica i Amèrica Llatina, aspecte molt descuidat en les darreres dues dècades.