dissabte, 2 d’octubre del 2010

Presentació a Sants del 4t curs de la Universitat Comunista dels Països Catalans


La Universitat Comunista dels Països Catalans (UCPC) ha incorporat enguany en el programa una sèrie de presentacions descentralitzades. Avui era el torn de Sants, i el Casal Independentista Jaume Compte ha acollit una xerrada amb les intervencions d’Oriol Martí i de Josep Cònsola. Martí ha fet un repàs de la trajectòria des de l’UCPC, no únicament des de la fundació, sinó del moment inicial (2003) que motivà el projecte. En la Declaració del 2007, l’UCPC manifestava la voluntat d’esdevindre una eina al servei de l’Esquerra Independentista i del conjunt de la societat catalana per a la formació política de nous militants comunistes. Martí, alhora, recordava la tesi marxiana segons la qual “l’educador ha d’educar-se primer”.

Les sessions s’estructuren en dos cursos, un curs d’Introducció al marxisme (octubre-febrer) i un curs d’Economia Política. Gràcies al SEPC, les classes es podran fer en el Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra.

El programa comptarà amb les classes d’Oriol Martí (Per què una universitat comunista?, Els conceptes de Mode de producció i formació social, La conjuntura política i les formes d’organització de les classes populars, El concepte d’ideologia, La conurbació: el nou marc de desenvolupament de la lluita de classes. El cas català, Temps i usos del temps. La vida quotidiana, una anàlisi marxista), de Juli Cuéllar (Història de la lluita de classes als Països Catalans), de Manel López (El concepte de nació en el marxisme), Yodenis Guirola (El marxisme a Amèrica Llatina), Imma Gràcia (El marxisme a Àsia i Àfrica), Josep Bel (Història de les reformes laborals (1976-2009)), Justo de la Cueva (La teoria de l’imperialisme en Lenin), Joan Junyent (La Unió Europea com a projecte imperialista d’integració), Laia Altarriba (Els mitjans de comunicació: la construcció del consens als Països Catalans), Jordi Torrents (Les noves tecnologies: una anàlisi des del marxisme), Ferran Zamorano (La problemàtica de l’habitatge), Rosa Maria Andrieu (Introducció al feminisme, Producció i reproducció social: reproducció de l’existència humana i treball domèstic), Iñaki Gil de San Vicente (Les lluites d’alliberament nacional i de classe a l’actualitat, Les teories antagòniques en economia política: la burgesia neoclàssica, marginalista i neoliberal i la marxista), Agustí Barrera (Història de l’independentisme), Xabier Gràcia (Introducció a la Teoria del Valor), del Seminari d’Economia Crítica Taifa (Teories de la crisi en Marx), Carlos Tablada (La problemàtica ecològica en el capitalisme) i Josep Cònsola (Economies socialistes, per què van fracassar?).