divendres, 22 d’abril del 2011

Una nova ILP per a un referèndum oficial sobre la independència: ara, 2014

Si no he perdut el compte el juny i el novembre del 2009 es van presentar al registre del Parlament de Catalunya dos esborranys d'iniciativa legislativa popular que preveien la convocatòria d'un referèndum sobre la independència per a l'11 de setembre del 2010. Aquests esborranys foren refusats per la mateixa Mesa del Parlament amb vot unànime. Entre mig, Arenys de Munt ja havia fet el seu, de referèndum, i centenars de municipis es preparaven estendre'l en la jornada del 13 de desembre del 2009. Seguiren després les onades, entre d'altres, del 28 de febrer, del 25 d'abril, del 30 de maig i del 20 de juny. Una tercera proposta d'ILP es presentava el juny del 2010 al Parlament per ésser refusada unànimament per tercera vegada. El Parlament del Principat doncs seguia l'exemple de Sant Pere tal dia com avui.

Paral·lelament, es presentà llavors, el mes de juny del 2010, una iniciativa popular per convocar una consulta oficial sobre la independència en el marc de la llei de consultes populars. La Mesa va admetre a tràmit la iniciativa, amb els vots favorables dels representants de CiU, ERC i ICV-EUiA. Després es feren enrera, amb l'única excepció d'Ernest Benach, i també aquesta iniciativa popular (la quarta) fou refusada. Per acabar-ho d'adobar la mateixa llei de consultes populars havia de ser impugnada pel govern espanyol, mentre que la "reforma estatutària" realitzada pel Tribunal Constitucional d'Espanya ho deixava tot enlaire... Vingué, doncs, la manifestació del 10 de juliol.

D'aquell juliol nasqué la Solidaritat Catalana per la Independència i, en les eleccions del 28 de novembre, aconseguí 4 minsos diputats... Però per la disbauxa reglamentària del Parlament, SCI tingué la capacitat de presentar proposicions de llei. Una d'aquestes proposicions de llei era la de la llei de declaració de la independència. Aquesta proposició de llei fou admesa a tràmit per la Mesa (cosa rara), però fou tombada la setmana passada en prosperar les esmenes a la totalitat del PSOE-PP-C's, gràcies a les abstencions ponci-pilatesques de CiU i d'ICV-EUiA...

Entre mentres, la consulta popular sobre la independència arribava a Rubí, a Terrassa, a Barcelona, etc.

En un nou round, aquesta setmana es presentava una nova ILP, que suposaria la convocatòria d'un referèndum sobre la independència per al 2014. Aquesta ILP haurà de passar, primer, de nou, el tràmit de la Mesa. Si ho fa, i hi ha certs números que ho faci, començarà un període de recollida de signatures.