dimarts, 7 de gener del 2020

El Congrés investeix Pedro Sánchez president amb 167 vots

Pedro Sánchez perdé dues eleccions generals, les del 20 de desembre del 2015 i les del 26 de juny del 2016. En la primera ocasió, fou ell qui desblocà la XI Legislatura, en presentar-se a la investidura, en la qual tan sols assolí els suports del PSOE, Cs, CC i NC. En la segona ocasió, el fet d'oposar-se a la investidura de Mariano Rajoy, li valgué la destitució com a líder del PSOE. En aquesta mateixa legislatura, Sánchez aconseguí recuperar el lideratge del PSOE i feu triomfar una moció de censura contra Rajoy el juny del 2018, aconseguint el suport de 180 diputats (PSOE, UP, ECP, ERC, PDeCat, En Marea, EAJ-PNV, Compromís, EH-Bildu i NC). Però, sense una majoria suficient per aprovar pressupostos, el febrer del 2019 donà per acabada aquella XII Legislatura.

Pedro Sánchez, després, ha guanyat dues eleccions generals en el 2019. En la primera ocasió, la investidura fracassà en no aconseguir més suports que el del PSOE i el del PRC. En la segona ocasió, la investidura ha reeixit.

En la votació d'avui, 7 de gener, Pedro Sánchez tenia prou amb la majoria simple, és a dir amb la mateixa majoria que assolí en la votació del 5 de gener. Les posicions s'han repetit, amb l'únic afegit que avui sí ha acudit al Ple la diputada Aïna Vidal. Així doncs, Pedro Sánchez ha aconseguit el suport de 167 diputats (els 120 del PSOE, els 26 d'UP, els 7 d'ECP, els 6 d'EAJ-PNV, els 2 de MP-Equo, els 2 d'ECP, l'1 de NC, l'1 de Compromís, l'1 de BNG i l'1 de TE). Aquests 167 diputats superen als 165 que hi han votat en contra (PP, VOX, Cs, JxCat, CUP, CC, UPN, PRC). L'oposició, però, es fixa particularment en les 18 abstencions (13 d'ERC i 5 de Bildu) per considerar que Sánchez ha esdevingut president gràcies als independentistes.