dilluns, 30 de març del 2020

Els modes de transmissió del SARS-CoV-2

Virologia mèdica: Han passat tres mesos d’ençà que es descrigué un brot de pneumònia de Wuhan, que fou atribuït a un virus nou (SARS-CoV-2 o HCoV-19) i descrit com a “malaltia coronavírica 19”. El brot de Wuhan s’estengué per tota la província de Hubei, assolint un pic de casos el mes de febrer. Aquest brot s’estengué per tota la Xina i països limítrofs, però ha estat la transmissió a Europa i a Amèrica del Nord la que transformà la situació en una pandèmia. A hores d’ara, els casos confirmats acumulats de covid-19 en tot el món són 735.029, dels quals 544.092 són casos actius. Cada dia més de 12.000 nous infectats registrats, i el nombre podria ser molt més elevat si atenem al fet que moltes infeccions són asimptomàtiques o de símptomes lleus. Hi ha desenes de milers de persones en estat greu o crític, i la xifra acumulada de morts per covid-19 s’avalua en 34.806. Aquesta mortalitat assoleix la xifra de més de 150 morts per cada milió d’habitants a Itàlia i a Espanya, els països més afectats a hores d’ara. Molts països han declarat mesures de distanciació social. En dictar aquestes mesures resulta vital disposar d’informació sobre els modes de transmissió del HCoV-19. El 27 de març, l’OMS publicava en aquest sentit una lletra científica, actualitzada ahir dia 29,

Els esternuts o la tos són processos que impliquen un abocament substancial de gotetes respiratòries. Com els virus respiratoris augmenten aquestes respostes, això contribueix a la transmissibilitat d’aquests virus. No obstant, també amb l’exhalació normal o, especialment, amb la parla, s’emeten gotetes

Els modes de transmissió
Les infeccions respiratòries es poden transmetre a través de gotetes de diferents mides. Hom anomena “gotetes respiratòries” a la que tenen mides superiors al 5-10 µm, mentre que les de mida inferior es consideren “nuclis respiratoris”. Segons Liu et al. (2020) i altres recerques, el coronavirus-19 es transmet primordialment entre persones a través de gotetes respiratòries i per rutes de contacte. Per això la higiene respiratòria és important, però també ho és rentar-se sovint les mans, i fer-ho especialment després d’haver tocat superfícies compartides, abans de menjar, i sempre que les trobem brutes. En una anàlisi exhaustiva de 75.465 casos de covid-19 no s’ha registrat una transmissió aèria indirecta.

La transmissió per gotetes respiratòries es produeix quan una persona es troba en contacte estret (inferior a 1 m) amb algú que té símptomes respiratoris com tos o esternut. Les gotes poden arribar a contactar amb la mucosa oral o nasal, o amb la conjuntiva. Ong et al. (2020) han reportat un cas de transmissió a través fomites (les gotes dipositades en superfícies) en l’ambient immediat de la persona infectada.

Així doncs, caldria distingir entre una transmissió per contacte directe amb persones infectades i una transmissió per contacte indirecte a través de superfícies o objectes que han estat en contacte amb persones infectades.

En el cas de la transmissió aèria, els virus no es transmeten per les gotetes respiratòries pròpiament dites sinó pels nuclis respiratoris, és a dir per partícules d’una mida inferior a 5 µm. Aquestes microgotes o aerosols poden romandre en suspensió durant temps prolongat, i així transmetre’s a distàncies superiors al metre. Aquesta via de transmissió tindria en el cas del covid-19 un entorn favorable en hospitals, quan pacients infectats són sotmesos a tractaments de suport que generen aerosols (intubació endotraquial, broncoscòpia, succionament obert, administració de nebulitzadors, ventilació manual, tranqueostomia, resuscitació cardiopulmonar, etc.). Doremalen et al. (2020) han estudiat experimentalment la persistència del virus en aerosols i superfícies, trobant que el virus pot romandre en l’aire durant 3 hores. Altres estudis han detectat ARN viral en mostres d’aire d’estances per on han passat pacients amb covid-19.

Pel que fa a la transmissió fecal-oral, tot i haver-se reportat la presència de virions infectius en la femta d’un pacient, no hi ha indicis que sigui una ruta infectiva per al SARS-CoV-2.

Les conclusions de l’Organització Mundial de la Salut sobre la transmissió del SARS-CoV-2

L’OMS considera que les úniques vies de transmissió demostrades del SARS-CoV-2 seria el contacte directe a través de gotetes respiratòries i el contacte indirecte amb superfícies i objectes contaminats amb aquestes gotetes. Per al personal que té cura de pacients de COVID-19 aquestes serien les vies de les quals hom s’ha de protegir. Addicionalment, en circumstàncies o tractaments que provoquin la generació d’aerosols procedents de les vies respiratòries del pacient, caldria protegir-s’hi també d’aquesta via de transmissió.

Les recomanacions de l’OMS insisteixen en la necessitat d’un ús racional i apropiat de tots els equipaments de protecció personal, incloses les màscares, de les que hi ha una carestia global. Això implica la combinació de l’ús d’aquests equips de protecció amb una pràctica d’higiene de mans, i una bona formació del personal sobre com col·locar-se i treure aquests equipaments. En tot cas, això no hauria d’ésser excusa per fornir tot el personal que ho requereix d’aquests equips. Per a la població general, l’OMS insisteix en una higiene freqüent de les mans, una etiqueta respiratòria adequada, la neteja i desinfecció d’ambients, el manteniment de la distància física i evitat tot contacte desprotegit amb persones amb febre o símptomes respiratoris.

Lligams:

- Modes of transmission of virus causing COVID-19:implications for IPC precaution recommendations. WHO. 29-03-2020

- Community transmission of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2, Shenzhen, China, 2020. Jiaye Liu, Xuejiao Liao, Shen Qian, Jing Yuan, Fuxiang Wang, Yingxia Liu, Zhaoqin Wang, Fu-Sheng Wang, Lei Liu, Zheng Zhang. Emerg Infect Dis 2020.

- Air, Surface Environmental, and Personal Protective Equipment Contamination by Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) From a Symptomatic Patient. Sean Wei Xiang Ong, Yian Kim Tan, Po Ying Chia, Tau Hong Lee, Oon Tek Ng, Michelle Su Yen Wong, Kalisvar Marimuthu. JAMA (2020).

- Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1. Neeltje van Doremalen, Trenton Bushmaker, Dylan H. Morris, Myndi G. Holbrook, Amandine Gamble, Brandi N. Williamson, Azaibi Tamin, Jennifer L. Harcourt, Natalie J. Thornburg, Susan I. Gerber, James O. Lloyd-Smith, Emmie de Wit, Vincent J. Munster. NEJM. (2020).