Epidemiologia: Aquesta setmana, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) feia públic el resum executiu d’un report quant a les característiques sociodemogràfiques i clíniques de la malaltia coronavírica-2019 (covid-19) a Catalunya, juntament amb factors pronòstics dels pacients diagnosticats. El report ha estat elaborat per Rosa Maria Vivanco-Hidalgo (AQuAS), i per tres membres de l’Àrea de sistemes d’informació del Servei Català de la Salut, Emili Vela, Montse Clèries i David Monterde.
La definició de col·lectiu vulnerable a la covid-19
La caracterització de les persones afectades de covid-19 i dels factors que condicionen un pitjor pronòstic cerquen definir els grups més vulnerables i que requeririen de mesures addicionals de confinament o de distanciament físic.
En aquest treball, Vivanco-Hidalgo et al. cercaven determinar els factors associats a l’hospitalització per covid-19 en la població general, tot descrivint les característiques dels pacients ingressats amb diagnòstic de covid-19 als hospitals del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT). Dins d’aquesta població hospitalitzada, volien determinar els factors associats a pitjor pronòstic.
Registres CMBD-HA i CMBD-UR
Vivanco-Hidalgo et al. han utilitzat la informació disponible als registres CMBD-HA i CMBD-UR, que recull les notificacions fetes pels hospitals del SISCAT quant al diagnòstic de covid-19. També han fet servir el registre de determinacions de PCR que serveixen al diagnòstic d’infecció per SARS-CoV-2 (l’agent causal de la covid-19), així com el registre de morbiditat i utilització de serveis sanitaris (MUSSCAT).
El 40% dels pacients ingressats ha presentat complicacions greus i el 20% s’han mort
Dels pacients ingressats en hospitals del SISCAT amb diagnòstic de covid-19, un 40% han presentat complicacions greus com ara insuficiència respiratòria aguda, síndrome de destret respiratori agut, tromboembolisme pulmonar, sèpsia, necessitat de ventilació mecànica invasiva o ingrés en unitat de curs intensives. Un 20% de tots els pacients hospitalitzats han mort.
Dels factors associats a l’hospitalització per covid-19 en la població general, destaquen:
- l’edat: les persones més grans de 65 anys tenen una probabilitat triplicada d’hospitalització per covid-19 en relació amb les persones d’entre 15 i 44 anys d’edat.
- la càrrega de morbiditat. Les persones amb una càrrega elevada de morbiditat presenten un risc 5 vegades superior a la persones amb una càrrega basal. Específicament, les patologies de més risc són l’obesitat (27%), la malaltia pulmonar obstructiva crònica (18%), la insuficiència cardíaca (20%) i els trastorns psiquiàtrics (11%).
- persones ingressades en una residència assistida.
- persones amb discapacitat intel·lectual.
- sexe masculí: els homes tenen un 55% més de probabilitat d’ingressar hospitalàriament que els dones.
Entre els pacients hospitalitzats amb diagnòstic de covid-19, els factors associats a mort intrahospitalària més destacats són:
- l’edat: a partir dels 65 anys la mortalitat és molt més elevada que entre els pacients ingressats amb 15-44 anys d’edat. Així doncs, els pacients de 65-74 anys tenen 8 vegades més probabilitat de morir, una xifra que passa a 16 vegades entre els de 75-84 anys, i a 20 vegades entre els majors de 84 anys.
- càrrega de morbiditat: en les persones amb una càrrega moderada i alta de morbiditat la probabilitat de mort és 2-3 vegades superior a les persones de morbiditat basal. Les patologies específiques més associades amb aquest augment de risc de mortalitat són la insuficiència renal crònica (30%), la insuficiència cardíaca (26%) i la diabetes (18%).
- sexe masculí: els homes ingressats per covid-19 tenen un 62% més de probabilitat de morir que les dones ingressades per covid-19.
- les persones ingressades procedents de residències assistides tenen un major risc de mortalitat.
- les persones ingressades amb discapacitat intel·lectual greu tenen un major risc de mortalitat.
Quins són els grups vulnerables?
Els grups vulnerables, amb un major risc d’ingrés hospitalari i de mort intrahospitalària són:
- les persones de 65 anys o més d’edat.
- les persones amb una càrrega moderada o alta de comorbiditat.
- les persones amb diabetes mellitus.
- les persones amb insuficiència cardíaca.
- les persones amb malaltia pulmonar obstructiva crònica.
- les persones amb obesitat.
- les persones amb neoplàsia activa.
- les persones amb insuficiència renal crònica.
- les persones amb demència.
- les persones amb trastorns psiquiàtrics greus.
- les persones amb discapacitat intel·lectual greu.
- les persones ingressades en una residència assistida.
Gènere i nivell socioeconòmic són factors a tenir en compte, però Vivanco-Hidalgo et al. consideren que aplicar-hi mesures específiques de confinament/desconfinament podrien agreujar les desigualtats vinculades a aquests factors. Així doncs, aquestes mesures específiques s’adreçarien més aviat als col·lectius vulnerables abans esmentats. Els sistemes d’informació sanitària haurien de facilitar accions proactives encarades a les persones que pertanyen a un o més d’un d’aquests grups vulnerables.
Edat, sexe i cormorbiditat són, doncs, els principals factors associats a l’hospitalització per covid-19 o amb un pitjor pronòstic. Serien doncs aquests factors els qui caldria tenir en compte en una estratificació de la població de cara a mesures específiques.
Lligams:
- Informe sobre les característiques sociodemogràfiques, clíniques i els factors pronòstics dels pacients amb el diagnòstic de COVID-19 a Catalunya. Resum executiu. Vivanco-Hidalgo RM, Vela E, Clèries M, Monterde D. Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS); 2020.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada