dimecres, 6 de maig del 2020

La quarta pròrroga de l'estat d'alarma per covid-19

El Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat avui dimecres 6 de maig la quarta pròrroga de l'estat d'alarma per la pandèmia de covid-19 a Espanya. Aquesta pròrroga serà vigent fins el diumenge 24 de maig i representa la continuació del procés de desescalada del confinament preventiu.

La proposta del Govern, aprovada en Consell de Ministres d'ahir dia 5, constata que gràcies al confinament s'ha reduït el nombre de contagis per sota de la capacitat de les unitats de cures intensives. En el desconfinament, però, a més de les dades de la infecció i de la capacitat de cures intensives, hom compta la capacitat de transformar, a través dels sistemes de vigilància epidemiològica, l'actual transmissió comunitària en brots controlats. El propi estat d'alarma, a més, ha de considerar les necessitats bàsiques i les perspectives de recuperació econòmica ulterior.

Entre les mesures de la pròrroga de l'estat d'alarma continua jugant un paper central la limitació del dret de mobilitat reconegut en l'article 19 de la Constitució espanyola. No obstant, s'han ampliat els supòsits de sortida del domicili incloent-hi les passejades i la pràctica esportiva individuals.

Aquesta quarta pròrroga ha estat aprovada amb 178 vots a favors, 75 en contra i 97 abstencions. Prèviament, s'ha acceptat (181 vots a favor) la proposta de resolució del Grup Parlamentari Basc, que cerca una major participació de l'administració autonòmica en el desconfinament i que alhora vol fer compatible l'estat d'alarma amb els preparatius electorals al País Basc i a Galícia. En canvi, han estat refusades les propostes de Foro Asturias, Bildu, Ciutadans i del Grup Plural.

El suport parlamentari a les pròrrogues de l'estat d'alarma han anat en decreixement. Es fa difícil a hores d'ara pensar si aquest instrument serà prorrogat per més temps. Alguns consideren que, en tant que l'article 19 de la Constitució no es pot complir fins que hi hagi un vaccí efectiu contra el covid-19, aquest estat d'alarma s'hauria de perllongar amb pròrrogues quinzenals durant potser més d'un any.