Aquesta setmana, del dia 3 a l’11, Marselha acull el Congrés Mundial de Conservació de la Natura de l’IUCN. Durant aquests vuit dies, més de 1000 participants es trobaran en més de 1300 sessions interactives, i decidiran sobre les més de 100 mocions que s’hi han presentat.
El Congrés acull, en primer terme, l’Assemblea de Membres de la IUCN. Són més de 1300 les organitzacions governamentals, de la societat civil i dels pobles indígenes les que hi participen. Tenen veu i vot sobre qüestions de conservació i de desenvolupament sostenible.
En segon terme, acull el Fòrum, considerat una àgora de coneixement per a la ciència, pràctica i innovació de la conservació i el desenvolupament sostenible. Al Pavelló Chanot de Marselha hi ha programades 600 sessions sobre aspectes econòmics, socials, científics i tècnics de temes que abasten la flora, la fauna, els oceans, les àrees protegides, l’economia sostenible, el canvi climàtic o els drets humans.
En tercer terme, és també una Fira de Mostres, amb pavellons i actes públics.
La pandèmia de covid-19 ha fet que el Congrés Mundial de la IUCN s’endarrerís un any. El nombre de participants a Marselha és deu vegades inferior al del Congrés anterior, celebrat a Hawaii el 2016.
Un dels aspectes més coneguts de la IUCN és la llista vermella d'espècies amenaçades. La Llista Vermella inclou a hores d'ara 138.374 espècies amenaçades, de les quals 38.543 es troben en perill d'extinció. La Llista inclou diferents nivells d'amenaçada, i val a dir que normalment les reclassificacions es fan de mal en pitjor. Una excepció de la revisió de la Llista fou comentada ahir per Bruno Oberle, director general de la IUCN: quatre espècies de tonyina ha millorat de perspectiva gràcies a mesures com a quotes de pesca o el combat contra la pesca furtiva. Així, Thunnus thynnus ha passat d'espècie en perill a espècie de menor preocupació; Thunnus maccoyii ha passat de en perill crític a perill simple; i Thunnus alalunga i Thunnus albacares de gairebé amenaçades a menor preocupació.
Un dels reptes de la Llista IUCN és que sigui ben exhaustiva, la qual cosa demana un millor coneixement de les poblacions. Per exemple, la revisió de la Llista IUCN calcula que el 37% de les espècies de condroicits (taurons i rajades) són en perill d'extinció. Les causes d'això són la sobrepesca (100% de les espècies amenaçades), la pèrdua d'hàbitats (31% de les espècies amenaçades) i el canvi climàtic (10% de les espècies amenaçades).
Com s'ha dit, la majoria de revisions de la IUCN van cap a categories pitjors. Així Varanus komodoensis ha passat d'espècie vulnerable a espècie en perill. Les raons d'aquesta reclassificació es relacionen amb l'impacte el canvi climàtic sobre el Parc Nacional de Komodo i de l'illa de Flores: l'ascens del nivell del mar reduiria en un 30% l'hàbitat del drac de Komodo en els propers 45 anys. Altres factors, a més, reduirien addicionalment els hàbits de Flores.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada