dilluns, 26 de setembre del 2022

L'impacte de DART en el petit planeta Dimorphos

Defensa planetària: La missió DART ha impactat avui amb el seu objectiu, Dimorphos, satèl·lit de l'asteroide Didymos. L'objectiu era induir un canvi orbital que fes de prova a un sistema de defensa planetària per desviar la trajectòria d'asteroides perillosos per a la Terra.

A 2,5 minuts de l'impacte, així retratava la DRACO del DART els asteroides Dimorphos i Didymos. Un asteroide doble ofereix un escenari ideal per comprovar si un impacte directe és capaç de desviar la trajectòria orbital d'un petit planeta.

Test de Redirecció d'Asteroide Doble

El nom de DART es pot llegir doblement com un dard que fa de "Double Asteroid Redirection Test". És una prova d'un sistema de defensa antiasteroidal basat en la deflecció en òrbita. La cinètica de l'impacte persegueix modificar la velocitat i trajectòria de l'asteroide.

La DART fou llençada el 24 de novembre del 2021 amb el Falcon 9 des de la base de Vandenberg, a Califòrnia. Ha trigat doncs gairebé deu mesos en arribar al seu objectiu.

L'objectiu era l'asteroide doble Dídim-Dimorf. No és un asteroide que creuï l'òrbita de la Terra, i malgrat que s'hi acosta, no entranya perill. El sistema és integrat per dos cossos: Dídim, de 780 metres de diàmetre, i Dimorf, de 160. El període orbital de Dimorf al voltant de Dídim era, abans de l'impacte amb DART, d'11 hores i 55 minuts, corresponent a una distància mitjana entre els dos objectes de 1180 metres. Des del pla de visió de la Terra, és un sistema binari eclipsant, la qual cosa n'afavorí la descoberta.

L'impacte de DART havia de resultar en una frenada de Dimorf, i un escurçament del seu període orbital d'uns 10 minuts.

L'impacte

L'impacte ha tingut lloc en el moment previst. La càmera DRACO del DART ha registrat els moments previs a l'impacte.

Darrera imatge de la superfície de l'asteroide Dimorphos presa per la DART just abans de l'impacte

Lligams:

- NASA's DART Mission Hits Asteroid in First Ever Planetary Defense Test, notícia a la web de la NASA.