dilluns, 17 de setembre del 2007

L'avenç electoral silenciat de l'esquerra grega

Curiosa la recepció dels mitjans de comunicació del continent a les eleccions legislativa de la Democràcia Helènica. L'avenç del KKE (que passa de 12 a 22 escons) i de Syriza (que passa de 6 a 14 escons) amb prou feines mereix comentari. Contràriament, els 10 diputats que ha aconseguit LAOS són esbombats gairebé amb delit. Els comentaristes de la premsa burgesa qualifiquen uniformement LAOS d'extrema dreta i ens amenacen, gairebé amb delit, amb l'avenç generalitzat de l'extrema dreta a tot el continent. Ja té nassos perquè porten més de vint anys amenaçant-nos amb l'avenç electoral de l'extrema dreta: si les amenaces de fa vint anys fossin certes l'extrema dreta avui governaria fins al darrer municipi.

És LAOS una formació d'extrema dreta? LAOS és fonamentalment una organització nacional-democràtica interclassista. Si l'hem de criticar per "interclassista" faríem bé de no oblidar que "interclassista" és el PASOK (i ja no diguem Nova Democràcia). Ara bé l'interclassisme del PASOK i de Nova Democràcia es troba clarament al servei de la classe dirigent grega, hipotecada als interessos de la burgesia combinada europea i internacional. LAOS és una reacció nacional al caràcter creixentment transnacional de la burgesia grega. Certament és una reacció estèril, massa lligada al xovinisme nacional grec i al cristianisme polític. Però si LAOS fa por (o més aviat disgusta) als comentaristes oficials del continent és perquè mostra que la reivindicació nacional grega (o qualsevol altra reivindicació nacional) no ha estat del tot engolida pel tàndem ND-PASOK.

I sí l'extrema-dreta té un gran pes en el parlament grec. Perquè pels treballadors i la resta de classes populars gregues, els 254 diputats del ND i del PASOK són un autèntic baluart de l'extrema dreta.