dissabte, 23 de juliol del 2011

Massacre a Noruega contra un campanent de Lliga Jove Obrera noruega

Noruega és l'únic dels països nòrdics que no és membre de la Unió Europea ni té intenció de fer-ho. Després de segles de supeditació a les monarquies danesa, primer, i sueca, després, la independència de Noruega es basteix en bona mesura damunt de les reserves petrolieres. La gestió dels beneficis obtinguts, per bé que realitzada en línies capitalistes i imperialistes, ha estat prou equilibrada com perquè reverteixi de forma sostenible en el benestar de la població i en el desenvolupament i diversificació de l'economia nacional.

La massacre a l'illa d'Utøya, amb 84 morts, i els atemptats amb cotxe bomba en el centre d'Oslo, amb 7 morts, han posat d'actualitat el 'model noruec'. La premsa internacional ja tenia preparades llargues tirades sobre el fet immigratori a Noruega, sobre les comunitats de religió o tradició musulmana, sobre el supremacisme islàmic, sobre la islamofòbia, sobre el nordicisme o sobre la xenofòbia pura i dura d'una societat que, ètnicament, fins fa no gaire, era tan sols dividida per l'adscripció a una de les dues modalitats oficials de la llengua noruega. L'autoria, en aquest cas, no sembla atribuir-se al terrorisme islàmic, sinó més aviat al terrorisme cristià. O, dit d'una altra manera, no s'atribueix al terrorisme jihadista, sinó més aviat al terrorisme islamofòbic. L'interès se centra en un detingut, Anders Behring Breivik, de 32 anys. L'estat policial noruec i els mitjans de comunicació han pogut oferir un perfil ideològic força acurat: nacionalista, conservador, cristià, anti-immigració, islamòfob, etc.

L'illa d'Utøya és propietat de la Arbeidernes ungdomsfylking (Lliga Jove Obrera, AUF) des del 1950, present que llavors va fer a aquesta organització la Oslo og Omegn faglige samorganisasjonen (Confederació Sindical d'Oslo). La AUF fou el resultat de la fusió, el 1927, entre les organitzacions juvenils del Partit Socialista i del Partit de l'Esquerra Comunista. Malgrat que té consideració d'organització política independent, és a tots els efectes l'organització de joves de l'Arbeiderpartiet (AP). L'AP és el principal partit de la coalició de govern, encapçalada per Jens Stoltenberg. L'atemptat al centre d'Oslo, de fet, tenia presumiblement com a principal objectiu Stoltenberg i els seus ministres (de l'AP, del Partit de l'Esquerra Socialista i del Partit del Centre).

La massacre contra el campament d'Utøya es produí quan hi havia unes 600 persones, bona part d'elles joves de 15 i 16 anys. Els testimonis han explicat com l'agressor entrà en el camp amb uniforme policial, sota el pretext d'investigar una amenaça terrorista.