diumenge, 31 de juliol del 2011

Una circular del Departament d'Interior i la por a les protestes contra les retallades en salut

Un imperatiu en aquestes setmanes era fer de tallafocs davant de les protestes populars contra les polítiques d'austeritat i de sobreexplotació promogudes amb el pretext de la "crisi". A aquesta tasca s'han esmerçat de manera oberta i decidida tots els apòlegs conservadors, però també, de manera menys clara, i probablement retorçada, tot un seguit d'hiper-revolucionaris. Uns i altres han volgut convèncer, respectivament, que això de les protestes és qüestió de lumpenproletaris o de petits-burgesos. O de les dues coses alhora. Dos arguments paral·lels (antiparal·lels) que serveixen l'objectiu de mantindre apartades les protestes dels interessos de la classe treballadora (cosa compartida pels elements petit-burgesos que volen dirigir les protestes) i la classe treballadora apartada de les protestes (opció vital per a les forces de la gran socialdemocràcia governants i de les petites socialdemocràcies aspirants). En tot cas, aquests dies a Santfeliu, no s'acaben de veure els quissos i les flautes com a elements predominants, en una protesta veïnal, protagonitzada per treballadors jubilats que veuen l'amenaça del tancament del Centre d'Assistència Primària (CAP) del barri.

Les protestes al voltant de les retallades palpables en el sistema d'atenció primària i hospitalària han aconseguit una àmplia base (potser no quantitativa, encara, però sí qualitativa) entre col·lectius de treballadors de la salut, i d'usuaris i de veïns (és a dir, treballadors d'altres sectors).

En aquests dies de confusió, una circular dels mossos d'esquadra tant pot ser un instrument de "propaganda negra" com de "propaganda grisa" o de "propaganda blanca". En el primer cas, la circular en qüestió voldria denunciar, de manera mentidera, el maquiavelisme del govern Mas-Puig-Ruiz. En el segon cas, la circular en qüestió servirà per afeblir les xarxes comunicatives dels "protestataris". En el tercer cas, la circular en qüestió voldria, senzillament, transformar les protestes en un afer de "seguretat ciutadana". Les vivències dels treballadors de CAPs o d'ABSs (Àrees Bàsiques de Salut) quant a les agressions per part de pacients impacients, serien la font nodridora dels arguments d'aquesta circular quant a la possible "violència" de les protestes. La criminalització de les protestes és necessària, alhora, per atemorir als possibles participants... No sé si funcionarà aquesta estratagema de divisió i d'atemoriment. En un context de forta precarització de condicions de vida, i amb el protagonisme creixent dels estrats que menys coses tenen a perdre, el govern Mas-Puig-Ruiz es veurà obligat a prendre mesures encara més contundents. Els Burke dels segle XXI ja preparen els tinters per denunciar, com deia Brams, les agressions a cops de cap contra les porres dels agents policials.