dimarts, 14 de febrer del 2012

Referèndum d'autodeterminació a quatre localitats del nord de Kosovo

Avui dimarts i demà dimecres, els ciutadans de Severna Kosovska Mitrovica, Zvecan i Zubin Potok són convocats a un referèndum, al qual s'uneix demà mateix també la localitat de Leposavic.

Els quatre municipis formen part de l'àrea del nord de Kosovo que no és sota el control de les autoritats de Pristina. Les autoritats locals defensen la sobirania de Sèrbia a tota l'antiga província.

Kosovo és avui un estat amb un reconeixement internacional parcial (la reconeixen Estats Units, Gran Bretanya i França, però no Rússia ni Xina), però sotmès a una situació de semi-protectorat de l'OTAN.

La pregunta del referèndum d'aquests dies és si els ciutadans d'aquests municipis accepten l'autoritat de Kosovo-Pristina al nord del riu Ibar.

Tant una resposta afirmativa com una de negativa són fàcilment manipulables. Un "sí", s'interpreta com un signe de normalització i d'acceptació de la independència de Kosovo (independent de Sèrbia però també independent d'Albània). Però també el "sí" podria interpretar-se com una crida a la unitat efectiva de la "província sèrbia de Kosovo". El "no", en canvi, tant es pot entendre com una defensa de l'status quo actual, com una demanda per integrar els quatre municipis a la Sèrbia Central.

Tot i que el contingut del referèndum pugui ser criticable, és simptomàtica la crítica histèrica que l'OTAN i el govern de Pristina han fet en contra. No és l'OTAN la campiona de la democràcia i de les votacions? No han defensat els governants de Pristina l'autodeterminació de Kosovo?