dilluns, 1 de novembre del 2010

Un 41% de l’electorat brasiler du Dilma Rousseff a la presidència federal

La candidatura formada per Dilma Rousseff (del Partit dels Treballadors) i Michel Temer (del Partit del Moviment Democràtic Brasiler) ja havia aconseguit, en la primera volta, el 3 d’octubre, el 35% del suport electoral (47.651.434 vots) i ahir, en la segona volta, arribà al 41% (55.745.867 vots). Una victòria còmoda, amb més de 12 milions de vots més que la candidatura del socialdemòcrata José Serra. De les candidatures de la primera volta, únicament Marina Silva i Guilhermine Leal (del Partit Verd) havien aconseguit més d’1 milió de vots (concretament, 19.636.359). Aparentment, els vots del Partit Verd s’han repartit en segona volta entre la candidatura de Serra (9-10 milions) i la de Rousseff (8 milions), mentre que 2-3 milions haurien anat cap a l’abstenció (24.610.296 en la primera volta, i 29.189.624 en la segona).

Encara que les dues candidatures, era la de Rousseff la que es presentava com a “continuista” de la tasca presidencial de Lula, el programa de Serra introduïa tota una sèrie de propostes en educació, en sanitat i en benestar social no gaire dissimilars. L’actual període de creixement de l’economia brasilera, una de les “potències emergents” (i l’única situada en l’hemisferi occidental), és la que ha permès el “gir a l’esquerra” en el discurs polític. Però la campanya electoral també ha posat de manifest els costos socials i ambientals del desenvolupament brasiler, i la sensació que el “miracle brasiler” no es tradueix prou en el nivell de vida de les capes populars o només ho fa en la part austral del territori.

És interessant veure quines han estat les posicions dels diversos partits d’esquerres davant d’aquesta segona ronda electoral:
- El Partit Socialisme i Llibertat (PSOL) havia aconseguit 886.816 vots en la primera ronda. La consigna de la segona ronda, proclamada el 20 d’octubre, donava la doble opció de votar Rousseff o de votar en blanc o amb vot nul. Aquesta decisió fou protestada per la presidenta del PSOL, Heloísa Helena, que criticà la “manca d’identitat” del partit per donar aquesta mostra de suport a Rousseff.
- El Partit Socialista dels Treballadors Unificat (PSTU) aconseguí el 3 d’octubre, 84.609 vots. Per a la segona volta, recomanà el vot nul.
- El Partit Comunista Brasiler (PCB) havia aconseguit en la primera volta 39.136 vots. En la segona volta, orientà els electors a “derrotar Serra en les urnes i Dilma en els carrers”.