dilluns, 15 de novembre del 2010

Veïns i Veïnes Associats d’Esplugues es presenta al Casal Robert Brillas

Aquest vespre, al Casal Robert Brillas s’ha presentat “Veïns i Veïnes Associats”. Un dels impulsors del projecte, Ricard Oliveras, l’ha contextualitzat en el marc de la història del moviment veïnal. Aquesta història, que viu un esclat reivindicatiu amb les associacions de veïns dels anys 1970 i primera meitat dels 1980, també ha passat per moments de frustracions, dels quals Oliveras ha posat com a exemple la mobilització fallida per tal de fer arribar el metro a Esplugues de Llobregat. Es tracta ara de bastir una associació d’àmbit local, complementària a les associacions de veïns (al capdavall, a Esplugues de Llobregat, no existeix una federació o una coordinació entre les A.VV. de barri). Si bé, en l’actualitat funciona ja una comissió de patrimoni, la idea és que “Veïns Veïnes Associats” disposi també d’altres comissions sectorials sobre els problemes més urgents.

Els objectius de Veïns i Veïnes es resumeixen en:
- contribuir i col·laborar en la millora d’Esplugues i la seva gent.
- col·laborar amb entitats culturals i socials per aconseguir els objectius que ens marquem en cada moment.
- tenir cura del medi.
- respectar i difondre la memòria del passat d’Esplugues per entendre el present i planificar el futur.
- tractar de resoldre casos i coses que afectin a Esplugues i a la seva gent.
- garantir el funcionament democràtic en tot allò que afecti a la ciutadania en les institucions locals.
- contribuir a la dinamització de la vida social d’Esplugues.
- tractar la multiculturalitat en la mesura real als nostres barris i treballar per al seu respecte.
- informar, assessorar i donar suport als veïns i veïnes en aquelles qüestions que els afectin.
- reivindicar tot allò que creiem just i donar suport a totes les propostes que s’ajustin als nostres objectius provinguin d’on provinguin.
- engegar, recolzar i participar de campanyes d’àmbit municipal, comarcal o nacional que fomentin la pau, la convivència i la justícia.

Fet i fet, Veïns i Veïnes neix d’un petit col·lectiu que, des de fa 7-8 anys, ha realitzat regularment davant del Ple municipal una sèrie de qüestions sobre problemàtiques diverses, particularment d’urbanisme i de problemes socials. La voluntat és seguir de prop l’Ajuntament, entès no tan sols com a Govern municipal (tot exigint-hi les responsabilitats oportunes) sinó també pel que fa a l’Oposició i a la col·lectivitat ciutadana. Oliveras ha remarcat dos compromisos organitzatius:
1) completa desvinculació econòmica de qualsevol administració (i per tant, renúncia a demanar subvencions).
2) compromís de no caure en dependències polítiques.

L’acte d’avui ha comptat amb la participació de representants de l’Associació de Veïns de Sarrià, que han fet una crida a “trepitjar carrer de forma conscienciada i reivindicativa” i a la capacitat de mantindre l’esforç i no defallir malgrat que cada reivindicació demana sovint anys abans d’oferir resultats positius. També han insistit en el fet que la qualitat dels associats (el grau de compromís) és fins i tot més rellevant que la quantitat.

Les intervencions del públic s’han centrat particularment en la qüestió de les dependències que generen les subvencions. Així doncs, Santi Campo, del Grup d’Estudis d’Esplugues, ha recordat que, al capdavall, el diner de les subvencions és diner públic. També ha refusat el concepte d’associació apolítica per defendre el terme d’apartidista.

Lluïsa Morera, de la ‘Crònica de la vida d’Esplugues’ ha recomanat a la junta directiva de Veïns i Veïnes que faci una ronda de reunions amb les entitats de la localitat.

La intervenció de Joan Puiggròs, que ha censurat el conformisme regnant a les associacions de veïns, ha donat lloc a una sèrie de rèpliques, per part de dirigents d’aquestes associacions de veïns. Des de l’A.VV. Finestrelles, s’ha recordat que la dependència de les subvencions públiques, si més no en el seu cas, és força relativa. L’A.VV. de la Plana també ha afirmat una trajectòria combativa i una attitud oberta als problemes d’altres barris.

La regidora Lídia Ibáñez (ICV) ha assenyalat la importància que l’oposició de l’Ajuntament sigui complementada amb un moviment veïnal i una mobilització popular àmplia i continuada, especialment en un context polític com el d’Esplugues.