dilluns, 13 de juny del 2011

Els referèndums de l'estat italià superen el 50% de participació

A diferència d'altres estats, els referèndums de l'estat italià poden tenir un caràcter vinculant, sempre i quan assoleixin una xifra de participació del 50%. A més, la iniciativa de convocar un referèndum pot sortir d'altres instàncies diferents del propi govern o de la presidència de la república.

Aquest cap de setmana, a l'estat italià hi ha hagut quatre referèndums:
- referèndum sobre una llei dels recursos hídrics, que els detractors consideraven que suposava la privatització de l'aigua.
- referèndum sobre l'actualització de les tarifes de l'aigua, que suposarien un encariment dels rebuts.
- referèndum sobre el baneig de les centrals d'energia nuclear.
- referèndum sobre la llei denominada de "legítim impediment", que facultava els membres del govern de no concórrer als processos judicials per raons d'agenda.

Superar el 50% de participació és tot un repte. Ho hem viscut en els nostres municipis el passat 22 de maig. Casos com el de la Palma de Cervelló (amb un 70% de participació, esperonat per una candidatura unitària veïnal) són l'excepció. Pobles com la Vilella Alta, al Priorat, han demostrat una disciplina abstencionista del 100% quan ha calgut.

Els governs es gasten uns quants diners en promoure la participació. En aquest cas, en el cas dels referèndums italians, des del govern s'havia incitat a l'abstenció, particularment en allò que fa referèndum sobre les nuclears. Aconseguir que l'abstenció fos superior al 50% era l'única forma del govern Berlusconi de guanyar aquests referèndums.

No ha estat el cas, però. L'abstenció ha estat d'un notable 42%. Però en el cas de les nuclears, un 55% del cens ha votat en favor del baneig. En els altres tres referèndums, la victòria ha estat pels detractors de la privatització i de la pujada de tarifes de l'aigua, i pels oponents a la llei d'impediment legítim.

En els referèndums, on no hi ha representants pel mig, que facin després interpretacions del sentit del sufragi, les coses són més clares que en les eleccions.