dimarts, 6 de juliol del 2010

La moció del Port de la Selva i el qüestionament de la sobirania espanyola

El Port de la Selva (Alt Empordà) fa part de l'encara llarga llista de municipis en els quals no s'ha fet, ni és prevista de fer, la consulta popular sobre la independència de Catalunya. El gest, però, d'ahir a les 8 del matí, quan l'Ajuntament del Port de la Selva va aprovar per unanimitat una moció "davant la sentència del Tribunal Constitucional" va recórrer el país. Molts municipis ja preparen mocions similars als seus ajuntaments.

Què diu la moció del Port de la Selva?

La moció fou presentada pel batlle, Genís Pinart (CiU), i comptà amb el suport dels altres sis regidors (3 de CiU, 2 d'ERC i 1 del PSC).

Paga la pena de llegir-la sencera:

Davant la sentència del Tribunal Constitucional espanyol contra l'Estatut d'autonomia de Catalunya, aprovat en referèndum popular el 18 de juny de l’any 2006, l’Ajuntament del Port de la Selva, reunit avui en ple extraordinari, interpretant els anhels dels ciutadans d’aquest poble empordanès als quals representa, fa públiques les consideracions i acorda les resolucions següents.

1. La sentència retalla molt greument l'Estatut en qüestions clau per a l'autogovern català com ara la llengua, la justícia i el finançament. Tenint en compte que la carta magna catalana és ja un text de mínims respecte del que va aprovar el nostre Parlament el 30 de setembre de 2005, que ja va ser substancialment retallat per les Corts espanyoles, i que va ser aprovat per àmplia majoria a les urnes pel poble de Catalunya, la conclusió evident que se’n desprèn és que les aspiracions d'autogovern de la nació catalana no tenen cabuda a l'ordenament jurídic espanyol, que té aquest tribunal deslegitimat com a intèrpret únic i vinculant de la Constitució espanyola.

2. La reforma de la Constitució espanyola amb l’objectiu de fer-hi possible l’encaix de les aspiracions d'autogovern catalanes es certifica com una quimera del tot impossible, atès que requeriria el suport de dues terceres parts de les Corts espanyoles, una Cambra dominada pels mateixos partits espanyols que van retallar l’Estatut aprovat a la Cambra catalana per una amplíssima majoria o que el van recórrer després al Tribunal Constitucional, i que han designat els membres d’aquest tribunal polític fet a la seva mida.

3. La sentència del Tribunal Constitucional tanca, doncs, de forma definitiva el sostre d'autogovern de Catalunya dins l’Estat espanyol, molt per sota de les aspiracions del poble de Catalunya, que reclama avançar cap a noves fites de llibertat nacional.

4. Des d’aquesta corporació municipal creiem arribat el moment de qüestionar la sobirania espanyola sobre Catalunya i, com a representants legítims dels nostres veïns, acordem declarar el nostre municipi moralment exclòs de l’àmbit de la Constitució Espanyola, en un gest conscient d’afirmació nacional i democràtica, de resposta a aquesta sentència humiliant.

5. Així mateix, cridem els veïns del Port de la Selva i els ciutadans i ciutadanes de tota la nació catalana a participar massivament als actes públics en contra d’aquesta sentència i en defensa de l’exercici del dret d’autodeterminació del poble català.

El Port de la Selva (Alt Empordà), a 5 de juliol de 2010.


Com veieu, la sentència del Tribunal Constitucional és contextualitzada clarament. Es recorda el vot afirmatiu del referèndum popular del 18 de juny del 2006, però també es reitera que l'Estatut era "un text de mínims respecte del que va aprovar el nostre Parlament el 30 de setembre de 2005". El més rellevant, però, és constatar que "les aspiracions d'autogovern no tenen cabuda a l'ordenament jurídic espanyol".

El segon punt entra en la qüestió jurídica. Si ja abans, la moció qüestionava el TC com a "intèrpret únic i vinculant de la Constitució espanyola", ara hom passa a la qüestió d'una reforma de la Constitució Espanyola que fes possible l'encaix de les aspiracions abans esmentades. La moció considera aquesta via "una quimera", tot recordant que, per modificar el Títol Preliminar de la Constitució (el de la "indisoluble unidad"), cal una majoria de 2/3 parts de les Corts espanyoles. Les mateixes Corts Espanyoles que van passar el ribot a l'Estatut del 30 de setembre, i les mateixes Corts Espanyoles que elegeixen les 2/3 parts del Tribunal Constitucional.

El tercer punt constata, doncs, que el sostre d'autogovern dins l'Estat espanyola queda per sota de les "aspiracions del poble".

El quart punt ha estat possiblement el més citat. L'acord declara el Port de la Selva "moralment exclòs de l'àmbit de la Constitució Espanyola". També s'hi diu que "ha arribat el moment de qüestionar la sobirania espanyola sobre Catalunya".

El cinquè punt fa una crida als veïns del Port de la Selva i als ciutadans de tota la nació catalana a:
- participar massivament als actes públics en contra d'aquesta sentència (en clara referència a la manifestació del 10 de juliol).
- participar massivament als actes públics en defensa de l'exercici del dret d'autodeterminació del poble català.

El text, doncs, és nítid, i posa l'exercici del dret d'autodeterminació del poble català com a punt de consens.