dissabte, 17 de juliol del 2010

El Correllengua 2010 a Esplugues: entre Espriu i Marimon


L’edició d’enguany del Correllengua a Esplugues arriba matinera: un 17 de juliol. I ho fa, a més, amb un canvi de format.

Jaume Calatayud i Vicente Monera ja havien representat a la Masoveria de Can Tinturé, fa uns mesos, una composició poètico-musical sobre la vida i l’obra de Manuel de Pedrolo. Ara, amb motiu del 25è aniversari de la mort de Salvador Espriu, era el torn del poeta de Sinera i Lavínia. Calatayud ha posat èmfasi en la figura racional i ètica d’Espriu, i l’ha contrastat amb el primitivisme d’uns i altres. Espriu o Salom viurà, efectivament “per salvar-vos els mots, per recordar-vos el nom de cada cosa”. Però ho farà per l’imperatiu que suposa haver de “reaccionar des del primer dia contra la intolerable arbitrarietat que suposa perseguir una llengua”. En unes altres circumstàncies, deixa entendre Calatayud, sense la guerra, Espriu s’hauria dedicat probablement a l’egiptologia. La derrota del bàndol republicà (doble derrota per Espriu per ésser el seu bàndol i per no haver-se pogut resoldre la guerra amb un “pacte” entre les dues parts, com era el seu parer) i la mort als 24 anys de Rosselló-Pòrcel, segellaran el destí d’Espriu, com a notari i com a poeta. En la veu de Monera, es renoven els versos d’Espriu (“Ai, la negra barca, que per mi vigila des de la nit alta!”).

La cloenda del Correllengua ha anat a càrrec de Francesc Marimon (imatge), que ha acabat per fer treure les cadires del mig per tal de fer ballar el públic.