dijous, 2 de setembre del 2010

Les dades d’atur: la crisi laboral no ha tocat pas fons

Tard o d’hora, ens diuen, se sortirà de l’actual situació de “crisi laboral”. Certament. Però no serà en els propers mesos. Fins i tot, en els indrets de la Unió Europea on el creixement econòmic és més considerable, el nivell de creació de nous llocs de treball va clarament endarrera. De fet, les millores en els índexs de productivitat es basen justament en això: en la intensificació de la feina per part d’un col·lectiu laboral relativament reduït.

En les dades d’agost, el ministeri espanyol de treball s’ha trobat amb un augment generalitzat de la taxa de desocupació respecte les dades de juliol. Un augment que persisteix encara que es corregeixi pel factor d’estacionalitat. També es registra un augment respecte de la situació de l’agost del 2009, una època en la qual el govern reiterava que el pitjor ja havia passat. El govern troba consol en el fet que l’augment de l’atur femení no sigui tan gran com el masculí, o que l’atur juvenil no creixi tant com l’adult, o que les províncies amb més forts augments siguin les tradicionalment més “riques”.

D’acord amb les dades dels serveis d’ocupació, l’atur registrat és de 555.894 al Principat, 496.732 al País Valencià i 73.007 a les Illes Balears. Això suposa uns augments percentuals respectiu respecte de l’agost de l’any passat del 7,50%, 10,20% i 9,22%. Certament que els augments del 2007-2008 i 2008-2009, se situaven en les dos xifres percentuals. Però la tendència d’enfonsament no deixa d’ésser colpidora.