diumenge, 24 de gener del 2010

Les xifres de l’Institut Ramon Llull: la projecció internacional del català

El passat dijous, 21 de gener, la seu barcelonina de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), acollia la presentació i signatura d’un document titulat “El català, llengua de 10 milions d’europeus”. El document, impulsat per la Fundació Ramon Llull, comptava amb les signatures de representants del Govern d’Andorra, de la Generalitat de Catalunya, del Govern de les Illes Balears, del Consell General dels Pirineus Orientals, de l’Ajuntament de Morella i del Comú de l’Alguer.

El motiu del document és el fet que la llengua catalana és la “convidada d’honor” de la Fira Expolangues, que se celebrarà a París la primera setmana de febrer.

Vegem i comentem algunes de les xifres que assenyala aquest document:
- “el català és la llengua de més de 10 milions de ciutadans europeus”. Val a dir, però, que estimacions basades en “llengua primera” parlen de xifres situades entre els 6 i els 7 milions. L’estimació dels 10 milions inclou pràcticament tota la gent que declara fer un cert ús de la llengua catalana.
- “el català és la 12a llengua europea més parlada”, és a dir per darrera del grec (13 milions) o del portuguès (12 milions a Europa, uns 200 milions al món), però per davant del suec (10 milions), del danès (6 milions), del finès (6 milions), del maltès (uns 400.000, però en el món hi ha uns 280 milions d’arabòfons), del gaèlic (600.000), de l’estonià (1,25 milions), del letó (1,5 milions), del lituà (4 milions) i de l’eslovè (2,4 milions). Aquesta part té una mica d’elis, elis, i potser hauria convingut insistir en la igualtat de totes les llengües amb independència del nombre de parlants. Fa bé, però, el document de recordar que “el català no gaudeix, encara, d’un estatus d’oficialitat plenament reconegut en tota l’arquitectura institucional de la Unió Europea” i d’assenyalar el compromís de les institucions dels territoris de llengua catalana per defensar aquesta oficialitat.
- és la 84a llengua del món en nombre de parlants (d’un total de 6.000). Tampoc no és qüestió de barallar-se per aquesta posició, però en aquesta llista apareix en la 92a posició.
- “el català és una de les poques llengües que té traduïts tots els clàssics grecs i llatins”. Deixant de banda les traduccions clàssiques, aquesta fita ha estat possible per la Fundació Bernat Metge.
- més de 10.000 títols publicats cada any, de forma que és la 20a llengua que més edita del món
- 10a llengua en nombre de traduccions publicades a altres llengües.
- és la 8a llengua en nombre de blogs.
- és la 14a llengua en ús de Google.
- és la 15a llengua en la llista de viquipèdies. Aquesta és la posició en nombre d’articles (més de 200.000).