dimecres, 6 de gener del 2010

Un test de seguretat a l’aeroport de Bratislava provoca un ensurt a Irlanda

Aviat els perpetradors de teories conspiratives hauran de plegar veles. La causa: la competència deslleial.

I és que el problema de l’amenaça terrorista té un corol·lari no pas menys preocupant: qui ens protegeix de l’amenaça “antiterrorista”.

Segons llegim a les notícies, el passat cap de setmana les forces de seguretat feren un control dels controls de l’Aeroport de Bratislava. Introduïren amb aquest objectiu diverses càrregues il·legals en vuit equipatges de vuit passatgers. L’anàlisi era a doble cec: és a dir que ni els passatgers ni els del control de seguretat no en sabien res. La seguretat aeroportuària va detectar set dels vuit equipatges. Però un vuitè va passar els controls.

Concretament l’equipatge “fugat” contenia 90 grams de RDX. El titular de l’equipatge, un electricista de ciutadania eslovaca amb residència i feina a Dublin, no en sabia pas res.

De fet, no en va saber res més fins que ahir al matí, la policia eslovaca es va posar en contacte amb la Gardaí sobre els explosius. No els va ser gens difícil localitzar el titular de l’equipatge i la seva residència, en el carrer Dorset de Dublin.

I ja es va muntar l’espectacle “antiterrorista”. Evacuació dels habitatges i negocis annexos. Tancament al trànsit dels carrers Gardines i Lower. Intervenció de la unitat militar d’antiexplosius. Detenció de l’electricista.

L’electricista va restar detingut unes quantes hores.

Si la policia eslovaca hagués volgut, hauria estat empresonat durant una bona colla d’anys.

Però hem d’ésser agraïts. La policia eslovaca va reconèixer l’operatiu. I el ministre d’Interior d’Eslovàquia ha demanat disculpes. El ministre de Justícia irlandès s’ha queixat del fet que no s’hagués comunicat el fet fins fa tres dies.

Els ciutadans de tota la Unió Europea han après una lliçó sobre els riscos de facturar equipatge per via aèria. Si continuen així, el proper viatge de l’electricista eslovac es farà amb una combinació de ferris, autobusos i trens. I sense perdre de vista les maletes.


Mostra un mapa més gran