dimecres, 17 de març del 2010

Les sis reivindicacions de la Vaga del 17 de març

En protesta contra la política educativa del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, avui hi ha convocada una vaga amb el suport d’USTEC-STEs, CCOO, ASPEPC-SPS, FETE-UGT i CGT.

El seguiment de la vaga varia molt de centre en centre. Segons una enquesta del Departament de la Generalitat, d’un 45% de centres consultats, el seguiment de la vaga global en el Principat seria del 22%. El fet que el Departament de la Generalitat hagi esmentat la xifra per dir que “la vaga no ha quallat” i que “la via de confrontació està esgotada”, mostra que les intencions del conseller Ernest Maragall és continuar el curs actual: aprofitar les estretors pressupostàries per accelerar les “reformes”.

Els punts esmentats en el comunicat conjunt dels sindicats docents reflecteixen la natura d’aquestes “reformes”. Així, els convocants manifesten que cal:
- un augment generalitzat de les plantilles de docents, amb oposició a noves retallades de plantilles, i amb l’horitzó posat en una disminució dels alumnes per aula.
- la cobertura de totes les substitucions des del primer dia. La intenció del Departament d’Educació és fer-hi front a les baixes amb hores extres o amb altres mesures que no impliquin recórrer a les llistes de substituts.
- oposar-se al Decret d’Autonomia de Centres que prepara el Departament. El Decret d’Autonomia de Centres, malgrat el seu nom, s’adreça principalment a desregularitzar les condicions laborals del professorat dels centres públics. Contra aquesta “autonomia”, els sindicats parlen d’una gestió democràtica i participativa dels centres.
- oposar-se a les propostes de calendari escolar del Departament, amb la reivindicació d’una jornada intensiva al juny.
- un treball estable i de qualitat, basat en contractacions de mitja jornada i sencera (i no pas per un temps parcial inferior).
- oposar-se als nomenaments telemàtics.