dilluns, 19 d’agost del 2013

Gibraltar com a territori de la Unió Europea

És evident que els governs de Rajoy i de Cameron empren i alimenten la "crisi de Gibraltar" per ressonar els tabals patriòtics. Especialment, el govern espanyol necessitava una crisi per tapar els enormes escàndols sobre el finançament del Partit Popular.

La premsa de les darreres hores assenyala que les institucions de la Unió Europea tenen previst de trametre una delegació per estudiar la situació de Gibraltar.

Gibraltar, a diferència del que suggereix la premsa espanyola, sí fa part de la Unió Europea, per bé que ho fa d'una manera especial.

Comptat i debatut, Gibraltar entrà en la Comunitat Econòmica Europea (antecedent de la Unió Europea) en 1973, en virtut de l'adhesió del Regne Unit de Gran Bretanya i d'Irlanda del Nord, tretze anys abans de l'entrada en la CEE del Regne d'Espanya i de la República Portuguesa.

D'acord amb el dret britànic, Gibraltar és un Territori Britànic d'Ultramar. Ara bé, el vincle amb la Unió Europea no reconeix explícitament aquest estatus. El Tractat de la Unió Europea és aplicable a Gibraltar, com a resultat de la interpretació de l'article 355.3, que fa esment dels "territoris europeus de les relacions exteriors dels quals n'és responsable un estat membre". A la pràctica, aquesta clàusula és únicament aplicable a Gibraltar, ja que les bases xipriotes de sobirania britànica tenen una regulació explícita en el dret comunitari.

La responsabilitat bàsica de la transposició de la legislació europea a la normativa de Gibraltar recau en el govern i en el parlament gibraltarenys, d'acord amb la Constitució de Gibraltar. Gibraltar, com algunes altres de la Unió Europea, es troba fora de la unió duanera i de l'àrea d'imposició de l'impost de valor afegit (IVA). També és un territori exempt de la Política Agrícola Comuna. Com el Regne Unit, Gibraltar també és fora de l'Àrea del Tractat de Schengen.

Un acord del Regne Unit del 1982, atorgà als ciutadans de Gibraltar la consideració de nacionals britànics a efectes del dret comunitari. D'això se'n deriva que, actualment, la ciutadania gibraltarenya comporti automàticament la ciutadania britànica i la ciutadania europea. No obstant, els gibraltarenys no van poder votar en les eleccions al Parlament Europeu fins el 2004, i tan sols com a resultat d'una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans. Des de llavors, els gibraltarenys hi participen en el marc de la Circumscripció de l'Anglaterra Sud-Occidental i Gibraltar (que elegeix un total de 6 diputats de manera proporcional). La sentència del Tribunal Europeu fou recorreguda pel govern espanyol sense èxit en el Tribunal Europeu de Justícia.