divendres, 12 de març del 2021

Arrenca la 13ª Legislatura del Parlament de Catalunya amb Laura Borràs de presidenta

Aquesta setmana les aigües autonòmiques s’han agitat enormement. A Múrcia, Cs trencava el pacte amb el PP per anunciar el suport a una moció de censura co-presentada amb el PSOE com a resposta als presumptes casos de corrupció (particularment, de corrupció vaccinal). La resposta del PP fou fulminant a la Comunidad de Madrid, on hi ha un pacte semblant: la presidenta Isabel Díaz Ayuso optava per dissoldre la Cambra i convocar eleccions per al 4 de maig (diumenge de pont), obrint una crisi considerable ja que, tot i la sorpresa, PSOE i Más Madrid, registraven mocions de censura per impedir la convocatòria. Finalment, tot indica que hi haurà eleccions a Madrid. Cs a Andalusia i a Castella i Lleó maldava per contindre l’onada, arribant a definir Andalusia com una “illa”. Però l’onada retrocedí, i el PP de Múrcia ha aconseguit esberlar Cs de manera que la moció de censura projectada ja no hi pugui prosperar.

Amb aquest terratrèmol la situació a Catalunya és gairebé d’oasi. N’ha estat mostra la constitució avui de la nova legislatura del Parlament de Catalunya.

La constitució no s’ha fet al Saló de Sessions, sinó a l’Auditori per tal de compatibilitzar l’assistència de tots els diputats amb les mesures de distància interpersonal. Hi eren convocats els 155 diputats: 33 del PSC, 33 d’ERC, 32 de Junts, 11 de Vox, 9 de la CUP, 8 de Comuns, 6 de Ciutadans i 3 del PP. Hi hagut, però, tres absències: Lluís Puig (Junts), exiliat a Bèlgica; Teresa Pallarès (Junts), per malaltia greu; Pau Juvillà (CUP), en confinament per haver estat contacte de cas de covid-19.

La Mesa d’Edat era constituïda per Ernest Maragall (ERC) que, a 78 anys, és el diputat més gran, i per Alberto Tarradas (Vox) i David González (PSC), que a 24 i 26 anys són els dos diputats més joves. La correlació de forces d’aquesta mesa s’ha manifestat en la gestió de les tres absències esmentades. S’ha acceptat la delegació de vot de Pallarès i Juvillà, però no pas de la de Puig. Davant d’aquesta decisió, un diputat de la CUP hauria optat per votar en la línia de Puig.

Pel que fa a les rondes de votació per elegir la Mesa han estat les següents:
- primera votació per escollir la presidència: Laura Borràs (Junts) ha rebut 65 vots; Eva Granados (PSC), 42; María Elisa García Fuster (Vox), 11; Joan Carles Gallego (Comuns), 8. També hi ha hagut 8 vots en blanc. Com que no hi hagut majoria absoluta, s’ha fet la segona votació, ara restringida a triar entre Borràs i Granados.
- segona votació per escollir la presidència: Borràs (64 vots); Granados (50 vots). Hi ha hagut 18 vots en blanc i 2 vots nuls. Borràs ha estat elegida doncs, presidenta de la Mesa.
- tercera votació per escollir les vicepresidències: Ana Caula (ERC, 71 vots), Eva Granados (50 vots). Caula ha estat elegida, doncs, vicepresidenta primera, i Granados vicepresidenta segona.
- quarta votació per escollir les secretaries: Ferran Pedret (PSC, 39 vots); Joan Alonso-Cuevillas (Junts, 25 vots); Pau Juvillà (CUP, 24 vots); Ruber Wagensberg (ERC, 24 vots). Pedret serà, doncs, el secretari primer; Alonso-Cuevillas, el secretari segon; Juvillà, el secretari tercer; Wagensberg, el secretari quart. El desempat entre Juvillà i Wagensberg s’ha fet per acord entre ERC i CUP.