dimecres, 24 de març del 2021

Pere Aragonès, candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya

Després de reunir-se amb Alejandro Fernández (del Partit Popular de Catalunya, el dimarts 23 a les 12h), amb Carlos Carrizosa (de Ciutadans, el dimarts a les 12h30), amb Jéssica Albiach (d’En Comú Podem, el dimarts a les 13h), amb Dolors Sabater (de la Candidatura d’Unitat Popular, el dimarts a les 16h), amb Ignacio Garriga (de Vox, avui a les 8h30), amb Albert Batet i Gemma Geis (de Junts per Catalunya, avui a les 10h30), amb Josep Maria Jové i Marta Vilalta (de l’Esquerra Republicana de Catalunya, avui a les 11h) i amb Salvador Illa (del Partit dels Socialistes de Catalunya, avui a les 13h30), la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs ha comunicat a dos quarts de tres de la tarda la decisió de proposar al Ple la candidatura de Pere Aragonès, líder d’ERC, com a futur president de la Generalitat de Catalunya. Aragonès, vicepresident en l’anterior legislatura, exerceix des del cessament de Quim Torra, les funcions de president de la Generalitat.

El Ple d’investidura tindrà lloc aquest divendres. Aragonès té el suport segur d’ERC. Quant a la CUP, s’hi ha arribat a un acord d’investidura que espera la ratificació del representants de la militància. Pel que fa a Junts no s’ha tancat un acord, i podrien optar els seus diputats per abstindre’s el proper divendres. La resta de formacions polítiques votaran probablement no a la investidura d’Aragonès. En aquest sentit, el PSC insisteix en la candidatura de Salvador Illa, i Comuns no vol que Junts sigui al govern d’Aragonès. Vox, Cs i PP han dit que no donaran suport ni a la investidura d’Aragonès ni a la d’Illa. Així doncs, la investidura d’Aragonès requereix del suport de Junts i CUP per tirar endavant.

1 comentari:

DL ha dit...

La investidura d'Aragonès ha superat un primer escull quan la militància de la CUP (1401 inscrits) ha ratificat el preacord amb ERC (59,31% de vots a favor; 38,59% en contra; 2,10% en blanc). Això sí, la militància també ha considerat el preacord com a insuficient (85,59% de vots que no el consideren suficient; 12,91% de vots que sí el consideren; i 1,49% en blanc).

A hores d'ara l'atenció se centra en les negociacions entre ERC i Junts. La CUP ha alertat que una revisió a la baixa del preacord podria fer trontollar el suport a la investidura d'Aragonès.

En aquest sentit, ERC pot tindre la temptació de considerar que són Junts i CUP les que tiben massa la corda, en un sentit "nacional" els primers i en un sentit "social" els segons. No obstant, ni la CUP ni Junts semblen còmodes en aquest relat.