dimarts, 9 de març del 2021

El Ple del Parlament Europeu retira la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí

Ahir el Ple del Parlament Europeu, en votació secreta i telemàtica, decidia sobre la reitrada de la immunitat als eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Aquesta votació obeïa al suplicatori presentat per les autoritats judicials espanyoles que sol·licitaven la retirada de la immunitat per poder tramitar a Bèlgica (en el cas de Puigdemont i Comín) i al Regne Unit (en el cas de Ponsatí) les euroordres d’arrest corresponent per tal d’extraditar-los a Espanya, on tenen pendents causes relacionades pels fets d’octubre del 2017. El Comitè d’Afers Legals del Parlament Europeu, d’acord amb el report presentat per l’eurodiputat Angel Dzhambazki, s’havia pronunciat favorablement a la retirada de la immunitat, atenent que els fets en qüestió són anteriors al mandat de Puigdemont, Comín i Ponsatí com a eurodiputats.

En el cas de Puigdemont, el Ple s’ha pronunciat amb 400 vots a favor de la retirada de la immunitat, 248 en contra i 45 abstencions.

En el cas de Comín i Ponsatí, el resultat també ha estat favorable, per un marge una mica més gran: 404 vots a favor, 247 en contra i 42 abstencions.

Puigdemont ja ha anunciat que recorrerà la decisió del Parlament davant del Tribunal Europeu de Justícia.

Curiosament, el jutge Llarena, que és qui tramità el suplicatori, també havia anunciat que recorrerà al Tribunal Europeu de Justícia per evitar que la justícia belga reiteri la negativa d’altres ocasions (i que, recentment, s’ha manifestat en el cas de Lluís Puig). Concretament, Llarena, com a jutge instructor, planteja al Tribunal de Justícia de la Unió Europea una qüestió prejudicial sobre l’euroordre. Llarena vol que el TJUE es pronunciï sobre les raons de denegació d’euroordres, i només quan obtingui resposta prendrà decisions sobre els casos de Puig, Puigdemont, Comín, Ponsatí i Marta Rovira.