diumenge, 14 de març del 2021

La presència de SARS-CoV-2 en espais públics de Teheran el juny i juliol del 2020

Fa més d’un any que la declaració de pandèmia de la covid-19, i la introducció de mesures de restricció per impedir-ne els contagis, trastocà la nostra vida quotidiana. En el decurs d’aquest any, cadascú ha pres les estratègies que ha cregut oportunes per minimitzar el contagi. Evitar l’espai públic és una d’elles, però és bo comptar amb dades objectives per il·luminar-la. En aquest sentit, investigadors de Teheran, entre ells Mostafa Hadei (del Departament d’Enginyeria de Salut Ambiental de la Universitat de Ciències Mèdiques de Teheran), Abbas Shahsavani (del Centre de Recerca de Control de Riscos Ambientals i Ocupacionals de la Universitat Shahid Beheshti de Ciències Mèdiques) i Hamid Chobineh (del Departament de Ciències del Laboratori de la Universitat de Ciències Mèdiques de Teheran), han publicat un estudi en el número de març d’Atmospheric Pollution Research sobre la presència de SARS-CoV-2 en l’aire d’espais públics. En el seu estudi han contemplat centres comercials, una oficina postal, bancs, oficines governamentals, i instal·lacions de transport públic (un aeroport, el metro, i autobusos) de Teheran. En total recolliren 28 mostres d’aire d’aquestes vuit tipologies d’espai públic durant els mesos de juny i juliol.

Les mostres eren recollides en recipients i concentrades. S’hi feia una extracció d’ARN, i s’avaluava la presència de SARS-CoV-2 per PCR. En el 64% de les mostres s’hi detectava l’ARN de SARS-CoV-2, amb un 62% en el cas de les mostres d’espais públics, i d’un 67% en el cas de les mostres d’instal·lacions de transport col·lectiu. Els valors més elevats es trobaven en els centres comercials (100%) i els vagons de metro (100%), l’aeroport (80%), oficines governamentals (50%), estacions de metro (50%), busos (50%) i bancs (33%).

Per regressió logística troben que el nombre de persones presents durant la presa de mostres i el volum d’aire mostrejat, s’associen positivament amb la presència de SARS-CoV-2. Alhora, el percentatge de persones amb mascareta, la temperatura de l’aire, i el volum de lloc de mostreig es relacionen negativament amb la presència de SARS-CoV-2. De tota manera, aquestes associacions no són prou clares.

Les xifres, de tota manera, assenyalen que, fins i tot durant l’estiu, convé adoptar estratègies de control com ara reduir el nombre de persones en espais tancats, desinfectar de manera intensa els vehicles de transport, i requerir als usuaris d’aquests espais l’ús de mascareta.

Lligams:

- Presence of SARS-CoV-2 in the air of public places and transportation. Mostafa Hadei, Seyed Reza Mohebbi, Philip K. Hopke, Abbas Shahsavani, Shahriyar Bazzazpour, Mohammadreza Alipour, Ahmad Jonidi Jafari, Anooshiravan Mohseni Bandpey, Alireza Zali, Maryam Yarahmadi, Mohsen Farhadi, Masoumeh Rahmatinia, Vajihe Hasanzadeh, Seyed Saeed Hashemi Nazari, Hamid Asadzadeh-Aghdaei, Mohammad Tanhaei, Mohammad Reza Zali, Majid Kermani, Mohmmad Hossien Vaziri, and Hamid Chobineh. Atmos Pollut Res. 2021 Mar; 12(3): 302–306 (2021).