El diumenge 16, Pere Aragonès (ERC) i Jordi Sànchez (JxCat) anunciaven un pre-acord entre les dues formacions polítiques per fer un govern de coalició sota la presidència d’Aragonès. L’endemà aquest pre-acord es traduïa ja en un acord que caldrà sotmetre a la decisió de la militància de JxCat, en el benentès., que si el rebutja, JxCat optaria per donar suport a la investidura d’Aragonès i restar fora del govern.
L’acord de govern marca les pautes d’una estratègia independentista conjunta. D’una banda hi ha allò urgent: atendre la crisi social i econòmica derivada de la crisi sanitària de la covid-19. De l’altra banda hi ha allò important: establir un marc de consens entre les forces polítiques independentistes i les entitats sobiranistes. En aquest darrer sentit s’assum l’existència de “dues mirades majoritàries en l’independentisme” la qual cosa comporta una “estratègia plural”, però que també vol l’acord que sigui coordinada, coherent i sòlida.
Pel que fa a l’estructura de govern es preveuen 14 departaments, amb 7 consellers d’ERC i 7 consellers de Junts:
1) Departament de la Presidència (ERC), amb Relacions Institucionals, Administració i Funció Pública, i l’Oficina per al pla pilot de la Renda Bàsica.
2) Departament d’Economia i Hisenda (Junts).
3) Departament de Feminismes i Igualtat (ERC), amb l’Institut Català de les Dones, les polítiques d’Igualtat i l’Oficina de Drets Civils i Polítics.
4) Departament de Salut (Junts).
5) Departament d’Educació (ERC).
6) Departament de Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana (Junts), amb Polítiques Digitals, polítiques d’Infraestructures i Mobilitat i l’Agenda Urbana.
7) Departament d’Empresa i Treball (ERC), amb polítiques d’Empresa i Competitivitat i de Treball.
8) Departament d’Acció Exterior i Transparència (Junts), amb Acció Exterior, les relacions amb la UE i Mediterrània, Cooperació, les polítiques de Transparència i Dades Obertes.
9) Departament d’Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació (ERC), amb polítiques de Medi Ambient i Sostenibilitat, d’Energia, Residus, Aigua i l’actual departament d’Agricultura.
10) Departament de Recerca i Universitat (Junts), amb polítiques d’Universitats i Recerca i de Recerca en Salut.
11) Departament d’Interior (ERC).
12) Departament de Justícia (Junts).
13) Departament de Cultura (ERC).
14) Departament de Drets Socials (Junts), amb els àmbits d’Afers Socials i d’Infància, Adolescència i Joventut.
Davant d’aquest acord, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, s’afanyà a convocar una nova ronda de consultes amb els grups polítics de la Cambra. Així doncs, el dimarts 18, a les 13h, es trobà amb Alejandro Fernández (PPC); a les 13h30 amb Carlos Carrizosa (Cs); a les 16h amb Jéssica Albiach (ECP); a les 16h30 amb Dolors Sabater (CUP); a les 17h amb Ignacio Garriga (Vox).
Demà dimecres, Borràs es reunirà a les 12h30 amb Salvador Illa (PSC-Units); a les 13h amb Albert Batet (Junts); i a les 13h30 amb Josep M. Jové i Marta Vilalta (ERC). Tot indica, doncs, que a les 14h30, Borràs anunciarà que proposa al Ple la candidatura de Pere Aragonès (ERC). El debat d’investidura probablement tindria lloc dijous o divendres. Amb els vots favorables d’ERC, Junts i CUP, que són uns 72 diputats (majoria absoluta), Aragonès seria investit president tot just després del debat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada