dijous, 13 de maig del 2021

Una supermajoria de 106 diputats per escollir 8 senadors

Malgrat els vetos creuats entre Junts i Comuns sobre la investidura d’un nou president de la Generalitat, el cas és que avui el Ple del Parlament ha exemplificat una supermajoria de 106 diputats (PSC, ERC, Junts i Comuns) per elegir els vuit senadors que són designats pel Parlament de Catalunya. Els quatre grups, amb l’aquiescència de la CUP, havien fet el repartiment dels senadors seguint la inusual fórmula Imperiali, de tal manera que el PSC designés 3 senadors, ERC uns altres 3 i Junts 2. PSC-Units ha proposat Manel de la Vega, Lorena González i el batlle de Sant Joan Despí, Antoni Poveda. ERC ha proposat Adelina Escandell, Pau Furriol i Josep Maria Reniu. Junts ha proposat Assumpció Castellví i Josep Lluís Cleries. Els vuits proposats han rebut el suport de 106 diputats, el vot contrari de 20 (Vox, Cs i PP) i l’abstenció de 9 (la CUP).

En el mateix Ple s’ha constituït la Diputació Permanent. Els membres de la Diputació Permanent seran Laura Borràs (presidenta, Junts), Anna Caula (vicepresidenta primera, ERC), Eva Granados (vicepresidenta segona, PSC), Dolors Sabater (secretària primera, CUP), Ferran Pedret (secretari primer, PSC), quatre altres diputats de PSC-Units, cinc altres diputats d’ERC, cinc altres diputats de Junts, un diputat de Vox, un diputat de Comuns, un diputat de Cs i un diputat del PP.

La Diputació Permanent podria adquirir protagonisme si es dissol el Parlament en transcórrer dos mesos després del darrer debat fallit d’investidura.