dilluns, 9 de novembre del 2009

Disset empreses subcontractades per al túnel 2 Valires

El 2005, el Govern d’Andorra encomanà a la Unió Tècnica d’Empreses Dragados-Dragasa-TP Armengol la construcció del túnel 2 Valires que havia d’accelerar les comunicacions directes entre la Massana i Encamp. Encara que la data inicial prevista d’acabament de les obres era el 2008, les dificultats materials del projecte l’ajornaren al 2011. “L’accident” s’esdevé el migdia de dissabte passat, amb l’esfondrament de l’accés principal oest, mentre els treballadors feien una injecció de formigó en mig d’un temporal de neu. Onze treballadors quedaren sepultats sota l’estructura de bastides i cimbres, dels quals cinc van perdre la vida, un d’ells a resultes de la hipotèrmia patida abans de no ser rescatat després de dotze hores colgat sota la runa. Amb aquestes víctimes mortals, un total de sis treballadors han perdut la vida en la construcció de 2 Valires.

En l’anterior sinistre mortal, on va morir un treballador en caure el vehicle que conduïa per un tal·lus, ja es va posar de manifest una irregularitat patent: el treballador no tenia permís de conducció. D’irregularitats, és clar, hi ha en totes les obres. La tragèdia és que únicament si hi ha morts pel mig trobem anuncis d’investigacions i de depuracions.

En aquest cas, i com és pertinent, s’elabora en aquests moment un report tècnic sobre les causes i circumstàncies de l’esfondrament.

De moment, ja ha transcendit el que són dades evidents. Els 30 treballadors que hi havia dissabte a la boca oest de 2 Valires eren contractats sota empreses diferents. En total, per les obres de 2 Valires han passat o hi són encara 17 empreses. Ben pocs dels treballadors han estat mai sota contracte d’una de les tres empreses de l’UTE. Això és el pa de cada dia, de fet. Les grans empreses de construcció, com a norma general, no tenen en plantilla cap treballador de la construcció. Això, naturalment, es considera el més normal del món, i ningú no ho troba escandalós, a no ser que hi hagi morts pel mig. Però llavors ja és massa tard.

2 comentaris:

Lluís Bosch ha dit...

Disset? Bingo! Això és el que hi ha. El festival de l'alegria, on tot són beneficis. Andorra és el país dels Pirineus i segurament l'escapada d'uns quants porquets.

DL ha dit...

Suposo que si comptéssim les subcontractacions que es fan en les obres públiques més diverses de totes les altres comarques, tant les que són sota l'estat espanyol com sota l'estat francès, trobaríem exactament el mateix. El que es tractaria és de denunciar-ho una per una.