dimecres, 21 d’abril del 2010

PAME convoca una vaga general de 48 hores contra l’extorsió a la classe treballadora grega

El Front Sindical Obrer Panhel·lènic (PAME) ha convocat per avui i demà una vaga general de 48 hores a tot Grècia. La convocatòria, en el marc de manifestacions i aturades que fa mesos que somouen el país, vol ésser una resposta contra les polítiques impopulars del govern grec. És també una resposta contra els estaments financers que, amb l’assistència de les institucions de la Unió Europea i del govern grec, volen convertir el ‘dèficit públic grec’ en una ‘oportunitat’ per fer negocis.

La resposta a la convocatòria de vaga ha estat l’habitual. Pressions des del govern, dels mitjans de comunicació de la burgesia i, particularment, des de la patronal, volen sabotejar la vaga. En la situació de precarietat laboral, els vaguistes fan front a tota mena de repressàlies. I, quan no són les amenaces, és la pròpia situació desesperada la que fa molt difícil renunciar a dos dies de jornal.

La divisió entre ‘aturats’ i ‘ocupats’, o entre ‘treballadors públics’ i ‘treballadors del sector privat’, ofereix, naturalment, diferents perspectives sobre la situació actual. Per raons evidents, són els treballadors públics els que se senten més afectats per les mesures d’austeritat, però també són ells els que disposen de més garanties legals i d’una capacitat organitzativa més elevada. L’esforç de la burgesia grega, doncs, se centra en dividir les reivindicacions dels treballadors a partir de la pròpia segmentació de la classe treballadora que ella ha contribuït a crear. La resposta de PAME i d’altres col·lectius que participen en les protestes és augmentar l’organització obrera, i unir les reivindicacions de la classe treballadora amb les reivindicacions populars.

2 comentaris:

APEC ha dit...

Llàstima que aquí la classe obrera catalana no estigui ni tant sols mínimament organitzada per plantejar-se que ni un petit sector faci cap vaga. I si per casualitat arriba el moment de movilitzar-la/-se, com ens ho farem?

DL ha dit...

El cert és que la situació de Grècia és relativament excepcional en el cas general europeu. Ara bé, el seguiment de la vaga, prou potent com per deixar-se notar, és minoritari en el conjunt de sectors. D'altra banda, la vaga arriba després d'una àmplia campanya en la qual han participat tota mena d'organitzacions sindicals i obreres, des de les més afins als partits socialdemòcrata i comunista, a les més "autònomes".